ШТА ВАС ОЧЕКУЈЕ ОВИХ ДАНА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Поклон-ваучери у Галерији Матице српске

Идеалан празнични поклон за вама драге људе

Галерија Матице српске поводом новогодишњих и божићних празника љубитељима уметности даје идеју за идеалан поклон. У музејској продавници може се купити, поред великог избора уметничких књига и сувенира са мотивима дела из колекције, поклон-ваучер за индивидуално стручно вођење кроз актуелну изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности или Сталну поставку српске уметности од 18. до 20. века. Такође, за породице смо припремили посебан поклон-ваучер за Авантуру за велике и мале где родитељи са децом уз вођство музејског едукатора могу да се упознају са животом и делом Уроша Предића.

Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности

Стварајући непрекидно више од осам деценија, Урош Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Под Галеријским кровом смо окупили преко 100 уметничких дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцуКосовка девојкаНадурена девојчицаВесела браћаСироче на мајчином гробуХерцеговачки бегунци и многе друге.

Стална поставка српске уметности од 18. до 20. века

Стална поставка Галерије Матице српске води вас на путовање кроз српску уметност дугу три века ‒ од сликарствa зографа у 18. веку до модернизама 20. века. Шетњом кроз векове и стваралаштво познатих српских уметника, осетите дух прошлих времена и сазнајте све оно што до сада нисте знали о српској уметности.

Породична авантура за велике и мале

Уживате у провођењу слободног времена са породицом и истраживању нових ствари кроз игру? У Галерији вас чека музејски едукатор са водичем Трагом сликареве четкице. Игром улога, решавањем задатака и потрагом за уметничким делима откријте уметнички свет Уроша Предића.

Поклон-ваучер може да се купи у музејској продавници по цени од 1000 динара по особи (породици) док се заказивање посете врши путем телефона 021 4899 017 или мејла info@galerijamaticesrpske.rs

Новогодишњи концерт ДЕЦА ДЕЦИ

субота, 24. децембар у 11.00 и 12.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Галерија Матице српске и Музичка омладина Новог Сада вас са задовољством позивају да прославите крај године уз Новогодишњи концерт класичне музике за децу Деца деци који ће извести ученици Музичке школе Исидор Бајић.

Концерт ће бити одржан у Галерији Матице српске 24. децембра 2022. године у два термина: 11.00 и 12.00 сати.

Уместо улазнице донесите слаткиш или играчкицу у хуманитарне сврхе.

Молимо родитеље да дете обавезно пријаве путем линка:

Радионица за средњошколце и студенте

ПРЕДИЋ КАО СТРИП ЈУНАК

са Милетом Поштићем

субота, 24. децембар у 14.30 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Уколико волиш стрипове и уметност и идеш у средњу школу или си студент, позивамо те да се пријавиш на креативну радионицу која ће се одржати у суботу 24. децембра од 14.30 до 16.00 сати у Галерији Матице српске.

Уроша Предића као стрип јунака представио је Милета Поштић. Овај познати новосадски уметник откриће вам како је осмислио стрип о Предићу и уз његово вођство моћи ћете сами да се опробате у тзв. деветој уметности. Читајући стрип „Мудрост и лудост се људе. Урош Предић у стрипу“, имаћете прилику да на јединствен начин уђете у уметнички свет Предића и откријете занимљиве приче из његовог наизглед мирног живота. Током радионице упознаћете стрип јунака Предића, а затим ћете га, заједно са осталим учесницима, користећи машту и сами креирати неколико сцена из његовог живота.

За радионицу се можете пријавити путем линка: https://forms.gle/znwzK9aJoL917zKP7

Више информација можете добити позивом на број 021 4899 017.

Пратећи програм изложбе

УРОШ ПРЕДИЋ ЖИВОТ ПОСВЕЋЕН ЛЕПОТИ И УМЕТНОСТИ

Кустоска вођења кроз изложбу

Петак, 23. децембар у 13.00, 17.00 и 19.00 сати

Субота, 24. децембар у 13.00 и 17.00 сати

Недеља, 25. децембар у 13.00 и 17.00 сати

Током викенда одржаће се кустоска вођења кроз изложбу Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметностиу неколико термина. У петак, 23. децембра причу о изложби можете чути у три термина: у 13.00, 17.00 и 19.00 сати. У суботу, 24. децембра кустоска вођења Горана Вујкова ће се одржати у два термина: 13.00 и 17.00 сати, као и у недељу, 25. децембра када ће кроз изложбу водити Милица Милошевић.

Стварајући непрекидно више од осам деценија, Урош Предић је оставио изузетно богат уметнички опус са преко 1700 дела, у којем је остварио високе домете. Изложба Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности обухвата преко 140 експоната ‒ више од 100 Предићевих дела, документарну грађу о уметниковом животу, његове портрете које су начинили пријатељи уметници, као и документарни филм у режији Блажа Поповића. Под Галеријским кровом окупила су се уметничка дела из различитих колекција из земље и иностранства која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред уметничких дела из Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Музеја Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду, Националног музеја модерне умјетности из Загреба, и многих других, на изложби се налазе и дела из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: Девојка на студенцуКосовка девојкаНадурена девојчицаВесела браћаСироче на мајчином гробуХерцеговачки бегунци и многе друге.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *