ШТА ТО ПРИПРЕМА ОПЕНС ЗА ДЕЦЕМБАР?

Нови Сад је у 2019. годину ушао са 365 дана за нове прилике и могућности за енергију младих, креативност и иновације које се пре свега виде кроз културни, политички, економски, друштвени живот Новог Сада и бројне омладинске програме.
Током 2019. године ОПЕНС је постао синоним за отворена врата кроз која су трансфер енергије, знања, искуства, информација, ојачали капацитете младих људи. Захваљујући титули која нам је отворила врата, велики број омладинских организација је реализовао значајан број пројеката, уз подршку волонтера и на првом месту Новосађана свих година, без чије добре енергије ни један догађај не би имао смисла.

У жељи да велики број покренутих пројеката постане и остане новосадска традиција, и ове зиме спрема се велика ОПЕНС журка, а први који ће бити задужени за сјајну атмосферу су Дубиоза Колектив. Њихова препознатљива фузија хип-хопа, ска и регеа са примесама изворне музике освојила је регион, а бројну публику освојили су провокативним текстовима и експлозивним наступима, због којих важе за једну од од најбољих концертних атракција на овим просторима. Од њиховог првог албума „Дубиоза колектив“, па „Фирме Илегал“ из 2008. године, све до „Happy Machine“ из 2016. године, Дубиоза је увек наилазила на сјајне реакције публике, а након што су почели да издају песме на енглеском језику, лако су стекли нове фанове који су експресно препознали њихову јединствену енергију. Међу сарадницима им је и легендарни Manu Chao, као и Bewi Webbe и Skindred , а добитници су и многобројних награда, међу којима су MTV ADRIA Best Act и MTV Adria Video Play Diamond Award.

И то је само почетак листе, јер овај регионално познати бенд само отвара дуги низ светских имена којима ће бити прослављена година младих у Новом Саду.
Журка заказана за 14. децембар у великој дворани СПЕНС-а. Концерт ће, као и све активности ОПЕНС-а бити бесплатан за све Новосађане, а више детаља је на сајту http://www.opens2019.rs.

У 19 часова, 13. децембра, у Српском народном позоришту и свечано, како је и почета година, биће предата титула наредној Омладинској престоници – француском граду Амијену. Програм церемоније трајаће мало преко сат времена, а креирање програма је поверено је редитељки Соњи Петровић.

„Церемонија отварања метафорично приказује пут од једне идеје која не само да је доживела реализацију него је надмашила саму себе. Видећете како смо успели да се винемо чак у космом и обиђемо све планете. На том путу у космосу задржали смо се на свакој планети јер како каже Мика Антић „Не постоје границе, постоје успутне станице“. У оквиру тих станица представићемо програм опенс-а, људе који су се око њега окупили и планове за будућност, са поруком да млади у Новом Саду имају циљ ка ком храбро стреме. Из целог света узели смо оно што је најбоље и донели у наш град- Нови Сад,“ каже Соња.
Година за нама рекордна је по успесима и моментима немерљивих само бројевима.Ипак, у 365 дана стало је 1440 активности кроз које смо упознали 291.440 младих из целе Србије. Од Церемоније отварања године престонице и бесплатног концерт за 6000 младих, преко ОПЕНСа на путу који је поклонио 6 мурала, обишао градове у региону и кампером се представио пред готово 3000 младих, 3џ3 Цхалленгера у центру града са 16 екипа из 10 земаља света и једном од највећих посећености ФИБА догађаја, мултимедијални квиз Млади људи велика дела у коме је учествовало скоро 6 хиљада људи, OPENS YOUTH FAIR, OPENS day @EXIT и OPENS play @EXIT  са преко 40 бендова из 15 градова и три државе, ОПЕНС Фестивал боја за Међународни дан младих, OPENS Social Lab са преко 200 учесника из целог света, Први ОПЕНС Дистрикт који је за два дана укључио преко 16.000 младих и довео светске звезде акционих спортова у Нови Сад…

Пропратни догађај Церемонији предаје титуле организује се у Мастер центру у Новом Саду, 13 – 14. децембра, са циљем да се партнерским организацијама прикаже шта се све реализовало у оквиру прогама ОПЕНСа у току 2019 као и да се различите организације повежу и умреже ради боље сарадње. Подршка ОПЕНСу на путу ка титули дошла је управо до организација које ће бити на сиде евент-у.Идеја је да више националних и европских мрежа одржи радне састанке и обуке у Мастер центру ((SEEYN – The South East European Youth Network; Out of the bo; NEYC – Мрежа Европских омладинских престоница; JEF – Young European Federalists; Кровна организација младих Србије– КОМС, као и 42 организације партнера ОПЕНСа током последње де године).
Тај састанак ће посетити око 300 људи из целе Европе, а састанак ће трајати два цела дана. Сиде евент заправо је простор у ком организације раде на развијању партнерстава и нових програма за младе, али се истовремено и упознају са али се истовремено и упознају са иновативним решењима у раду са младима која се развијају у оквиру концепта омладинске престонице Европе.

Децембар је месец у ком имамо потребу да кажемо – Хвала.
Овог пута то хвала долази уз помоћ преко 60 партнера, упаковано и са машном званом Free day. Стога последње ОПЕНС дане ове године организују баш на Међународни дан људских права.
Добре ствари се нису мењале, стога је и даље основна идеја „ОPENS Free day“ да је једно од гарантовних људских права и оно које каже да имамо право да квалитетно проводимо своје слободно време. Ипак, многи, квалитетни програми, младима често нису доступни, углавном због материјалних разлога.

ОПЕНС је, стога, већ сада креирао онлине платформу https://freeday.opens2019.rs  у којој се налази преглед компанија и институција које су нам партнери на овом догађају, као и списак активности и програма које ти партнери нуде. Свака млада особа у Новом Саду има само једном право на бесплатну активност, односно један ваучер који би важио за две особе. Ваучери се, уз увид у личну карту, подижу у просторијама ОПЕНСа (Лазе Телечког 2).
Резервација ваучера је преко онлине платформе од 1. до 5 децембра, а преузимање ће бити од 7. до 9. септембра у просторијама ОПЕНС-а (Лазе Телечког 2).

Извор и фото.: ОПЕНС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *