„СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО“ ДИРНУЛО НОВОСАЂАНЕ

Књига „Српско срце Јоханово” Веселина Џелетовића побудила је велику интересовање новосадске публике у четвртак, 5. марта 2020. са почетком у 18 сати. Представљање је организовано у Друштву новинара Војводине, Војвођанских бригада 17. Овом приликом, Младен Булут, доскорашњи председник ДНВ подсетио је на кратак историјат Друштва, те захвалио Стојану Предовићу председнику удружења „Глас Метохије”, који је посредовао у овом заједничком представљању.


Слободан Росић, менаџер Удружења писаца и истоимене издавачке куће „Поета“ из Београда, подсетио је да је књига Веселина Џелетовића имала преко 350 промоција у Србији и дијаспори и да је ово њена девета промоција у Новом Саду. Напоменуо је да је књига преведена на преко 10 светских језика, одн. поред руског, француског, енглеског, немачког, грчког и италијанског, имала издања на друге језике. Један од тих је и јерменски, а уз то су имали промоцију у Јеревану, јер су и Армени препознали страдање српског народа. Каже да ово није само представљање књиге, већ и мисија да се сазна о страдањима Срба на Косову и Метохији. Аутор је награђен многим наградама или и Орденом отаџбинске козачке војске. Крајњи циљ је да се по овој књизи сними филм, а тема заслужује да то буде светски ранг, са холивудским глумцима, и на томе се увелико ради. Суштина је да цео свет сазна праву истину.


Публициста Љиљана Булатовић Медић каже да ако неко има срце за Косово и Метохију, то је Веселин Џелетовић јер је рођен управо тамо. Уз то је добар човек, истинољубив и храбар. Поема која је прво настала, па затим и роман, нису само дела, она су пројекат који се чита и слуша. То је одличје своме роду. Ова књига је и једно олакшање, јер, велика је страмота за свакога ко има иоле власти и моћи у овој земљи да не чини ништа да се сазна како су нам узимали органе. Веселин говори за све нас – истина говори!
Аутор романа „Српско срце Јоханово” Веселин Џелетовић каже да су му Косово и Метохија све! – моје исходиште, моје коначиште, моје судилиште и моје судбилиште! Доле ливаде другачије миришу, другачије свићу зоре. Тамо су наши намастири. Чим се промени констелација снага у свету, ето нас поново на нашим светим просторима. Нема чуда, ако вере нема!

Подсетио је да су српски цивили страдали у миру, пред очима целе међународне заједнице. Такође, испричао је како је дошао до сазнања о продатом срцу, што је у њему пробудило велики бол. Из бола је за два сата написао поему, а после је те горке стихове преточио у роман. Сви који ова штива прочитају, добију порив да нешто раде, одн. дају свој допринос. Тако су читаоци добровољно писали сценарије, компоновали музику, препевавали поему на друге језике. Окосница приче је нестварна, и нећемо је овде износити читаоцима.
Веселин Џелетовић је изговорио песму „Не хте мајка” о злочинима и мајкама које су остале на старом огњишту и – у вечности. Након тога су многи плакали. Промоција је трајала сат времена, а још пола сата публика је разговарала са учесницима промоције.

Текст и фото: В. Раонић
Извор: ТВ Арс Mедија

One thought on “„СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО“ ДИРНУЛО НОВОСАЂАНЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *