СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ ОБЕЛЕЖИЛО ЈЕ 160 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Српско народно позориште у Новом Саду 30.3.2021. обележило je 160 година постојања свечаном академијом, на којој су уручена највиша признања СНП-а, годишње награде и похвале.

Свечаност је била затвореног типа на којој су присуствовале угледне званице, представници културних институција Новог Сада и представници медијских кућа, поштујући прописане мере заштите.

Златну медаљу „Јован Ђорђевић“ добили су: покрајински секретари, Драгана Милошевић за културу и др Зоран Гојковић, секретар за здравство.

Сребрну медаљу „Јован Ђорђевић“ добили су: Далибор Тобџић, сценограф и Андреа Солинас, диригент.

Годишње награде добили су: Соња Петровић, редитељ, глумице Бојана Милановић и Соња Исаиловић, ансамбл и ауторски тим представе Бура (Кокан Младеновић), Биљана Милорадов, организатор културних активности, Ана Ђурић, првак балета, Ивана Илић Киш, уредник за уметничку-истраживачку документацију и издавачку делатност, радници обезбеђења: Раца Раде, Ковачевић Вјекослав,  Ковач Милан, Кркљуш Мирослав, Рајак Зоран, Потоковић Фахрет и Оркестар опере СНП-а.

Годишње похвале добили су: Тома Књижар, балетски играч, Срђан Стојановић, шаптач и служба обезбеђења, противпожарне заштите и одржавање хигијене.

Поред Зорана Ђерића присутнима су се обратили Маја Гојковић и Игор Мировић.

Маја Гојковић

 „Нема много установа културе које имају овакву постојаност. Српско народно позориште надживело је и царевине и монархије, показавши тиме да су уметност и култура вечне категорије. СНП је симбол културе не само Војводине већ и целе Србије”, казала је потпредседник Владе Србије и министар културе и информисања Маја Гојковић.

Игор Мировић

„Част је наћи се на овом месту и у овој улози данас. Немогуће је не осетити дивљење и поштовње због свих оних који су пре 160 година основали СНП— Јована Ђорђевића, Светозара Милетића, Стевана Брановачког, Јована Јовановића Змаја, и многих других који су учествовали у том историјском подухвату“, изјавио је Игор Мировић, председник Покрајинске владе. Према Мировићевим речима, Покрајинска влада као оснивач Српског народног позоришта потпуно је свесна своје улоге и своје обавезе да обезбеди услове за нормално функционисање и развој овог театра. Мировић је подсетио да је 2016. године буџет СНП-а био 600 милиона динара, а да је данас 870 милиона, са знатно увећаним средствима за програмске активности. Поред тога, према његовим речима, Покрајинска влада уложила је и 139 милиона динара у опремање и реконструкцију СНП-а.

Зоран Ђерић

Управник Српског народног позоришта ЗоранЂерић рекао је да је Српско народно позориште данас најважнија и највећа културна установа у Војводини и наш храм, наше светилиште.

Године 1981, 28. марта Српско народно позориште добило је нову зграду и тако је установљен Дан СНП-а, дан када се сумирају једногодишњи уметнички резултати и награђују најбоља индивидуална и колективна уметничка остварења.

Присутни су погледали пригодан културно уметнички програм.

Балерина Ана Ђурић

Изненађење за све је приредио Игор Мировић рецитујући стихове своје песме,  коју је публика са одушевљењем прихватила. Са ауторском дозволом  наши гледаоци имају прилику да је прочитају.

Фотографија из приватне архиве

Ред у берберници

Глумци чекају ред у берберници

Бербери старог Београда певају и лече

Гладне пијавице ишчекују у тегли

Рез магичне бритве и звук тамбуре

Лице народа брије берберин Добриновић

 

Његов син је опијен гасним светиљкама

Повешаним на зидове међу ложама

Најлепше куће великог града

 

Берберин Добриновић рече калфа Тоши:

Није за мога сина боемски живот

Волео бих да учи за чиновника

Или, макар, да ме наследи као мајстор

 

Срећом

Пера Добриновић није могао без дасака

Ломио их је у себи и нестајао

Под одорама шивеним за стаситије од њега

 

Калфа Тоша Јовановић једном предвиде:

Из његовог пуначког, округлог тела

Избијаће у далеком времену восак

И сакупљати се под беломермерним саћем

 

Срећом

Београдског берберина нико није наследио

Син и калфа закорачише у тајну

Стара слава српске новосадске позорнице

Живи као кошница коју сами градимо

Макар делом колико и она гради нас

 

Песма: Игор Мировић

 

 

Извор: ТВ Арс медија

Текст и фотографије:  Жељко Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *