SPECIJALNA PROJEKCIJA FILMA „YU GRUPA – TRENUTAK SNA“ I UNPLUGGED MINI KONCERT

„​​Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“

Grand prix, Martovski festival 2023

Specijalna projekcija filma „Yu Grupa – Trenutak sna“ Darka Lungulova uz prisustvo dela ekipe filma i unplugged mini koncert održani su u subotu, 18. novembra u 19 časova u bioskopu Arena Cineplex.

Novo ostvarenje Darka Lungulova na ovogodišnjem FEST-u ispraćeno je ovacijama, a na 70. Martovskom festivalu u Beogradu, nagrađeno je priznanjem Grand Prix, uz obrazloženje žirija „​​Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo“ kao i sa dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka. Tokom leta film je vrlo uspešno prikazan na nekoliko muzičkih filmskih festivala, a u novembru učestvuje na IDFA festivalu u Amsterdamu – najvažnijem svetskom festivalu dokumentarnih filmova, u selekciji – Docs For Sales.

U filmu se prepliću snimci iz javnih i privatnih arhiva, među kojima su najemotivniji Super-8 kućni filmovi porodice Jelić. Ovakav spoj koji tematizuje manje poznate delove jugoslovenske istorije, je tečan i emotivan. Kao što je slučaj sa bendom, „Trenutak sna“ nije efemerna stvar, već nešto što ostaje sa nama“, između ostalog kaže kritika portala CINEUROPA.

„Yu Grupa – Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, više od 60 godina sviranja rokenrola, više od 50 godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje. U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica… Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš, dok je za distribuciju u Srbiji zadužen FAME Solutions.

Nakon projekcije filma, novinar naše redakcije portala TV Ars Medija, Željko Savić, imao je priliku da pita braću Jelić kojih uspomena su se najradije sećali i koje lepe trenutke bi podelili sa našim gledaocima.

D.J. Za ovih 53 godina, u našoj Yu grupi kroz sastav je prošlo mnogo ljudi, ali svaki član je ostavio neki svoj trag. Bilo je i mnogo koncerata, ali mogu vam izdvojiti samo jednu uspomenu, mogućnost koja se dešava samo jednom u životu. To je sviranje u Marquee klubu u Londonu. Ne postoji svetski bend koji nije zasvirao u Marquee klubu. To je odskočna daska i mi smo tu priliku imali, ali se desilo nešto nezgodno. Tada smo prvi put rasprodali dvoranu sportova u Beogradu i nismo smeli da prevarimo publiku koja je kupila karte na vreme. Spakovali smo se misleći da ćemo se brzo vratiti za London, međutim popularnost i potreba da sviramo po Jugoslaviji bila je jača nego želja da se vratimo i nastavimo tamo gde smo stali. Imali smo probna snimanja za CBS firmu, ali nismo iskoristili tih pet minuta u životu i takvu mogućnost ponovo nismo mogli da dobijemo, ali ne žalimo.

Dragi Jelić

Ž.J. Bilo je jako puno koncerata u mom životu. Rokenrolom se profesionalno bavim od 1962. godine, i dosta dugo sam na pozornici. Кada bih trebao da izdvojim neke koncerte i uspomene kojih se rado sećam to su turneje po bivšem Sovjetskom Savezu koji su nezaboravni. Turneje su trajale po mesec, dva ili više i tada sam se baš osećao kao umetnik.

Žika Jelić

Trejler filma:

Film se može pogledati u bioskopu Arena Cineplex http://www.arenacineplex.com/repertoar

Izvor: TV Ars Medija

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *