СПЕЦИЈАЛАН КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ И БАЛКАНОПСИСА У НОВОМ САДУ

Слободан Тркуља и Балканополис настављају славље поводом две деценије блиставе каријере 11. маја у Српском народном позоришту у Новом Саду. Након 17 година враћају се у СНП, а специјалан концерт поводом двадесетогодишњице постојања и стварања „модерне традиције“ – новог, узбудљивог звука и жанра којим померају границе, одржаће у граду у којем је Балканополис и настао у организацији БЦМТ – Балканополис Центра за Модерну Традицију.

Мултиинструменталиста и певач Слободан Тркуља, за кога светски музички критичари тврде да би требало да буде проглашен националним благом, спектакуларним концертом под називом „Балканополис 2.0“ наставиће прославу јубилеја 11. маја, после фантастичног наступа у распродатом Сава центру и изузетно успешне турнеје у Кини. Публика у Новом Саду уживаће у енергичној атмосфери која одише позитивном енергијом али и специфичном споју гајди са гитарским ефектима и вах педалама, кавалима и рок гитарама, тамбурама и бубњевима протканим снажним оркестарским звуком, од епског до лиричног. Наступи „Балканополиса“ постали су прави поп-рок спектакл, са јаким елементима симфонијског и епског звука ових простора, што се одразило и на имиџ самог бенда. Ексцентричне фризуре и модерни костими као из Толкинових бајки постали су препознатљив део њихових енергичних наступа исто колико и Тркуљин јединствен глас и маестрално извођење на преко 15 инструмената.

Након концерта Слободана Тркуље и “Балканополиса” са славним холандским Метропол Оркестром у Сава центру пре 10 година, успеси су се низали сами – преко светских награда и признања до сарадњи са познатим светским симфонијским и џез оркестрима, дуетима са Маризом, Даларасом, Олетом Адамс, Јосипом Лисац, али и ТВ наступима пред милионским аудиторијумом.

Музичар и иноватор древних звучних традиција, маестрални уметник Слободан Тркуља и „Балканополис“ од самог почетка, 1997. године, створили су јединствену музику засновану на рок и оркестарској музици, традиционалном звуку Србије и Балкана и православном појању. Тако су започели нови талас у музици на овим просторима. „Балканополис“, као најбоље чувана музичка тајна Балкана, убрзо је кренуо у откривање своје музичке чаролије читавом свету. Неки од најзапамћенијих концерата су свакако наступи у Шангају у Кини, где су током ЕКСПО 2010 наступали пред око 30.000 људи и поставили званичан рекорд посећености овог догађаја. Затим, концерти у Британији за ББЦ телевизију, као и уживо наступ пред више од сто милиона гледалаца широм света током избора за „Песму Евровизије“. Након прославе јубилеја, 20 година Балканополиса у распродатом Сава Центру, наш славни уметник Слободан Тркуља и његов састав наставили су са серијом концерата у Кини. Турнеју су отворили са распродатим концертом у Шинхау, концертној дворани у Гуангџоу (Гуангжоу), где су публику дигли на ноге, доживели овације и незапамћено бурне реакције за увек уздржане Кинезе и као и на прошлој турнеји по Кини опет навели Кинезе да певају у глас и то на српском језику! Фантастичне реакције публике на Балканополис у Кини, када је чак и полиција морала да интервенише, подсетиле су на реакције фанова на највеће светске музичке звезде својевремено. Турнеја се наставила серијом концерата у Ћенжоу (Qуанжоу) где је Балканополис  створио чаробну атмосферу сличну оној у Сава Центру.

Извор: Агенција Галетин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *