СНП – ПРЕДСТАВА ,,СЛУГА ДВАЈУ ГОСПОДАРА“, 50. ИЗВОЂЕЊЕ

Слуга двају господара нашег времена, 50. пут

У Српском народном позоришту, у уторак 14. марта на сцени „Пера Добриновић“ биће 50. пут изведена комедија Слуга двају господора Карла Голдонија. Представа је рађена у заједничкој копродукцији Будва Град театра, Српског народног позоришта и Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина. Режирао је Борис Лијешевић, текст је превео Бранко Димитријевић, драматурзи су Бранко Димитријевић и Федор Шили, сценографију је урадио Горчин Стојановић, костимеМарина Сремац, композитор је Александар Костић. Играју: Бранимир Брстина (Панталоне), Вишња Обрадовић(Розаура), Драгомир Пешић (Ломбарди), Иван Ђорђевић (Силвио), Сања Ристић Крајнов (Беатриче), ЈугославКрајнов (Флориндо), Јован Торачки (Бригела), Сања Радишић (Смералдина), Милован Филиповић (Труфалдино).

Комедија Слуга двају господора Карла Голдонија (Венеција, 1707 – Париз, 1793) једна је од његовихнајпознатијих и најпопуларнијих комедија карактера, у којој се доказује његов разноврсни песнички таленат. У светској књижевности налази се на првом месту по умешности да из безазленог конфликта створи праву позоришну радњу.

Ове, 2017. године навршава се 310 година од пишчевог рођења. Комедију је написао у 48 години живота, 1745. године, и то у стилу типичне комедије дел арте, веома популарне пучке комедије намењене најширој публици, засноване на глумачким импровизацијама и каламбурима који карикирају типски формиране ликове.Портретисао је готове све друштвене слојеве Венеције 18. века, али са изразитом наклоношћу према средњем слоју грађанства и обичном пуку.

У овом Голдонијевом комедијском заплету интрига се испочетка плете око типичних, конвенционално дефинисаних карактера: шкртог богатог старца, промућурних слушкиња, њихових накинђурених и арогантних господарица, приглупих, вештих или искусних слугу, доброћудних мада наивних грађана, надувених друштвених величина, такозваних стубова друштва…

..Занимљиво је да се код класика увијек нађе нека копча са савременим, и мада је Голдони писао комедију, зато је и остао жив што то није обична комедија и лакрдија, него говори о неким друштвеним и класним односима, у којима они који су „најнижи“ морају да се сналазе за егзистенцију, и често је слуга паметнији од својих господара…“, рекао је редитељ Лијешевић у интервјуу поводом премијере у Будви, 2012. године. (http://www.vijesti.me/caffe/sluga-dvaju-gospodara-komedija-za-pamcenje-ovacije-brstini-786131)

Слуга двају господара је једна од многих представа СНП-а које су на репертоару више од 4 године (премијера у Будви: 27. јул 2012, премијера у СНП-у: 5. октобар 2012, премијера у Зрењанину: 15. октобар 2012), а представа је играна и у Београду, у Кикинди…

фото: Бранислав Лучић

за више информација: http://www.snp.org.rs/?page_id=2911

Извор: Редакција СНП-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.