АНТИРАТНА ТРИБИНА ТИХЕ БАЛКАНСКЕ ВЕЋИНЕ У БЕОГРАДУ

Обележавање 25 година од Римтутитуки акције и 20 година ЕГЗИТ активизма
Поводом растућих националних тензија у региону које прете да поново експлодирају балканско буре барута, ЕГЗИТ Фондација ће у петак, 17. марта с почетком у 20 часова у Миксер Хаусу у Београду организовати велику антиратну трибину која ће бити директно стримована кроз најважније медије у региону.

Повод за окупљање је отварање београдског издања изложбе „20 година ЕГЗИТ активизма“ и обележавање 25 година од велике рокенрол антиратне акције коју су у марту 1992. године организовали тада најпопуларнији рокенрол бендови у Београду: ЕКВ, Електрични оргазам и Партбрејкерси. Заједничка песма „Слушај вамо-мир брате мир“ је остала као симбол тог покушаја супростављања мржњи и ратнохушкачком лудилу коју је захватаило све републике тадашње Југославије.

Римтутитуки – Мир брате мир – НЕ РАЦУНАЈТЕ НА НАС – (Ливе 1992):


На трибини ће говорити истакнуте јавне личности из земаља региона, као што су: музичар и антиратни активиста Рамбо Амадеус, потом Емир Хаџихафизбеговић, глумац и професор глуме на Академији драмских умјетности у Тузли, фудбалска легенда СФРЈ, Џевад Прекази и хрватски педагог и социолог и вођа тзв. “Курикуларних реформи” Борис Јокић, те домаћини трибине, оснивач и директор Миксера, Иван М. Лалић и оснивач и директорЕГЗИТ фестивала, Душан Ковачевић.

Тиха балканска већина окупила се у априлу 2016. године као неформална група уметника и истакнутих јавних личности као одговор на растуће тензије међу државама у региону и упутила отворен позив јавности да се супротстави ектремној националистичкој реторици која је завладала регионом, уз све учесталије фашистичке и ултрадесничарске пароле.

Овом приликом биће отворена и београдска изложба „20 година ЕГЗИТ активизма“, чија је премијера била у фебруару месецу у Новом Саду, а која ће након ова два града бити одржана и у Загребу и Сарајеву.

Овом приликом, у Миксеру ће музичким програмом, тачније наступом састава IQV – Tribute to EKV бити обележено 25 година од велике рокенрол антиратне акције коју су у марту 1992. године организовали тада најпопуларнији рокенрол бендови у Београду: ЕКВ, Електрични оргазам и Партбрејкерси. Заједничка песма „Слушај вамо-мир брате мир“ је остала као симбол тог покушаја супростављања мржњи и ратнохушкачком лудилу коју је захватаило све републике тадашње Југославије.

Овај догађај биће отворен за јавност и позивамо све људе добре воље да се придруже заједничкој борби за боље сутра!

Извор: Егзит прес

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *