SMANJENJE MENSTRUALNOG SIROMAŠTVA – ŽENSKA INICIJATIVA

Smanjenje menstrualnog siromaštva je pokrenuto od strane mladih: Učestvovanje Ženske inicijative na Novosadskom omladinskom festival.

Ujedinjene nacije su proglasile 12. avgust za Međunarodni dan mladih, koji se obeležava svake godine kako bi se skrenula pažnja na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Uz podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade, OPENS i Gradskog zelenila, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnom društvom Novog Sada i Novosadskim omladinskim forumom, organizovaće se  Novosadski omladinski festival koji obeležava ovogodišnji Međunarodni dan mladih u Evropskoj godini mladih u Novom Sadu.

Festival je događaj sa jednodnevnim bogatim programom na novosadskoj plaži Štrand koji će početi u 12. avgusta 2022. godine sa početkom od 13 časova, gde će takođe učestvovati i Ženska inicijativa, te sprovoditi anketu među sugrađanima za smanjenje menstrualnog siromaštva.

Menstrualno siromaštvo je važna, ali često ignorisana kriza javnog zdravlja. Nažalost, stigmatizacija ove teme utiče na razvoj mentalnog i fizičkog zdravlja žena, pa vremenom žene nemaju svest o ovom terminu. Život u područjima pogođenim ratovima ili prirodnim katastrofama, takođe otežava ženama i devojkama da na higijenski način kontrolišu menstruaciju.

Zemlje u kojima žene imaju ograničena prava, naročito imaju probleme. Sram zbog mentruacije ima i negativne mentalne efekte na žene. Osećaju se bespomoćno i posramljeno zbog normalnog biološkog procesa.

Tokom festivala građani će imati priliku da se upoznaju sa omladinskim organizacijama, da se informišu o tome na koji način mogu da se pridružite ili pomognu delovanju udruženja,  da posete neke od aktivacija koji su oni pripremili i da se upoznate sa dugoročnim i kratkoročnim programima za mlade.

Prema rečima organizatora, na centralno postavljenoj bini, festival će otvoriti panel diskusija sa temom „Participacija mladih u kulturi i uticaj pop kulture na mlade“, zatim slede muzički nastupi neafirmisanih novosadskih omladinskih bendova i debata koju organizuju mladi. Festival prati i izložba mladih umetnika, koja će imati humanitarni karakter. Promovišući zdrave stilove života, tokom festivala biće održan i turnir u modernom sportu tekbolu, koji će pored takmičarskog, imati i egzibicioni karakter.

Ovaj festival slavi mladost i mlade! Organizovan je od strane mladih, za mlade, na Međunarodni dan mladih, u evropskoj godini mladih i u gradu mladih!

Više o Ženskoj inicijativi:

Jovana Mrdalj, Jelena Mirić i Milica Sekulić– Članice Studentskog parlamenta kao i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i podršku Dobrile Marković, izvršne direktorke udruženja „Sloboda nema cenu“, uspele su da ideju pretvore u delo. Naime, kroz programe „MLADI SU ZAKON“, ženska inicijativa drugu godinu za redom dobila je finansijska sredstva za sprovođenje akcije „besplatnih higijenskih uložaka“ za sve studentkinje i zaposlene na njihovom matičnom fakultetu. Motivisali su ostale fakultete i srednje škole kako u Republici Srbiji, tako i regionu da krenu njihovim putem i da uvrste besplatne higijenske uloške u svoje obrazovne institucije.

Autori fotografija : Aleksandra Ćurić i Vladimir Veličković 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *