СЈАЈНА СВЕТСКА УМЕТНИЧКА ИМЕНА У НОВОМ САДУ

Енди Ворхол, Јоко Оно, Анри де Тулуз-Лотрек – осим револуције које су унели, свако у свом пољу уметности, оно што повезује ова три велика светска имена је и Нови Сад, јер ће њихова дела бити изложена у оквиру „Тврђаве мира“, програмске платформе пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Новосађани до 25. јуна у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада имају прилику да виде дела највећег поп-арт уметника, Енди Ворхола. Кустос ће бити наш мултимедијални уметник и глумац, Урош Ђурић, а улаз је бесплатан. Ворхолов рад биће представљен кроз 48 дела, која су изложена у Збирци стране уметности, међу којима су и најпознатија – сериграфије „Мерилин Монро“ (Marilyn), „Мао“, „Кемпбел супа“ (Campbellˊs soup), као и дело „Брзи клизач“ (Speed Skater).
„Ако погледамо савремену уметност и културу, мислим да је Енди Ворхол сада актуелнији него икада и да су његове речи и дела много значајнији данас, него што је то било у времену у којем је живео“ рекла је директорка Музеја града Новог Сада, Весна Иковић, на конференцији за медије одржаној у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада.

Осим Ворхола, „Тврђава мира“ у Нови Сад доводи и дела још два светска имена. Споменик мира „One day…“ који је креирала муилтимедијална уметница Јоко Оно, биће својеврстан поклон Новом Саду и нова културно-туристичка атракција. Споменик ће симболично бити постављен на Петроварадинску тврђаву, како би допринео промоцији Новог Сада на међународној сцени и афирмисању Петроварадинске тврђаве као тврђаве мира. Тај пројекат реализује се у сарадњи са Eгзит фондацијом, уз суфинасирање „Нови Сад 2021“ и компаније НИС, поводом обележавања стогодишњице од потписивања Версајског мировног споразума и завршетка Првог светског рата.

Крај програмске платформе „Тврђава мира“ и почетак јула у Новом Саду биће у знаку једног од најконтроверзнијих уметника свог времена, Анри де Тулуз-Лотрека. Од 1. јула, више од 20 његових дела биће изложено у културној станици Свилара. У почетку несхваћен, Лотрек је био један од првих уметника који се бавио плакатима, захваљујући којима је стекао славу, а посебну пажњу привукао је његов плакат за Мулен Руж.

Како је на конференцији за новинаре истакао директор „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, Немања Миленковић, ово је један од многих показатеља да, за разлику од других Европских престоница културе, Нови Сад већ ради на такозваној невидљивој припреми у оквиру покретања платформи, како би спремно дочекао 2021. – годину титуле.
„Избор ових светских уметника у Новом Саду не треба да чуди. Јоко Оно као једна од најзначајнијих мировних активисткиња, Ворхол, који након Другог светског рата, прави револуцију у популарној култури, нешто што данас постаје мејнстрим уметност. Иста прича је и са Тулуз-Лотреком – човек који је, у своје време, представљао врло популарну и субверзивну културу, што је данас такође постало мејнстрим. И то је питање које треба поставити, да ли је савремена уметност нешто што ће постати мејнстрим за 50, 100 или 200 година“ рекао је Миленковић.

С обзиром на то да је „Тврђава мира“ покренута 7. јуна, већ сада се показало да се она развоја у најбољем могућем правцу, рекао је на конференцији за медије члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.
„Јоко Оно, Ворхол, Лотрек, програми у оквиру фестивала НЕО, као и остали догађаји који су део „Тврђаве мира“ говоре да је већ у старту ова платформа нашла своје место у културној понуди града Новог Сада“, истиче Рожић.

„Тврђава мира“ је четврта програмска платформа пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ која афирмише Нови Сад као симбол мира, заједништва и толеранције, а обухвата више од 20 догађаја – концерата, изложби, пројекција филмова, позоришних представа који шаљу поруке мира.

Цео програм можете пронаћи на адреси: https://bit.ly/2IoGh9D и на друштвеним мрежама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *