SIMFONIJSKI ORKESTAR RTS

U nastavku Festivala Nomus 2023:

kapitalna instrumentalna dela velikana muzičke istorije u izvođenju našeg uglednog orkestra i gostujućih, renomiranih umetnika.

Ponedeljak, 23. oktobar, Sinagoga, 20:00

Simfonijski orkestar RTS

Solista: Stanko Madić, violina

Dirigent: Premil Petrović

Program:

J. Brams: Koncert za violinu i orkestar br. 1, D-dur

P. I. Čajkovski: Simfonija br. 6 u b-molu „Patetična“

Prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 9h do 14h, kao i na dan koncerta od 18h do 20h u holu Sinagoge.

Cene ulaznica: 1.500 i 1.200 dinara

Stanko Madić

Stanko Madić je izrazito uspešan i međunarodno priznati srpski violinista. Prvi je koncertmajstor Bavarskog radija i Festivalskog orkestra Bajrojta. Prisustvo na vodećim pozicijama najboljih nemačkih orkestara i kamernoj muzičkoj sceni, kao i bogata solistička karijera svrstavaju ga u vrlo traženog i svestranog muzičara, zgusnutog rasporeda i razgranate karijere.

Dobitnik je niza najviših nagrada i prznanja, na brojnim nacionalnim i međunarodnim konkursima.

Premil Petrović je osnivač, umetnički direktor i dirigent No Borders Orchestra. Ubraja se u vodeće muzičke ličnosti poreklom iz Srbije. Živi u Berlinu, sarađuje s orkestrima širom sveta i nastupa na vodećim međunarodnim festivalima. Repertoar Premila Petrovića uključuje istorijske interpretacije stare muzike, klasično-romantičarska operska i simfonijska dela kao i brojne svetske premijere novih kompozicija. Dobitnik je prve nagrade Hans Ajzler u Berlinu upravo za interpretaciju savremene muzike. Poseban afinitet gaji prema stvaralaštvu Isidore Žebeljan, jedne od najznačajnijih srpskih savremenih kompozitorki, objavivši i nekoliko izdanja njenih ostvarenja.

Simfonjski orkestar RTS-a, jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Deluje u okviru Muzičke produkcije RTS-a, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike. Njegov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertantna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane literature.

Izvor: TV Ars Medija

Foto: Marko Paunović

Administrator: DNM

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *