СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ И УРУЧЕЊЕ ЗАХВАЛНИЦА

Петак, 20. октобар, 13 сати

Награду Спомен-збирке Павла Бељанског, за најбољи мастер рад одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду за школску 2022/23. годину, добио је рад Вељка Гогановића, под називом Циклус Богородичиног акатиста у српском сликарству у доба обновљене патријаршије (1557–1690), одбрањен код доц. др Драгане Павловић. Награда ће бити додељена 56. пут у Спомен-збирци Павла Бељанског 20. октобра 2023. године, са почетком у 13 часова.

Оцењивачка комисија је образложила да је мастер рад настао у препознатљивој традицији истраживања српске средњовековне и позносредњовековне уметности. Полазећи од општег културно-историјског контекста, преко упоредне анализе књижевног предлошка и његовог ликовног тумачења, аутор анализира представе Богородичиног акатиста на територији Пећке патријаршије у веома динамичном и драматичном периоду од средине шеснаестог до краја седамнаестог века. У овом раду потоњи истраживачи наћи ће поуздано полазиште за даље студије ове или сличних тема. Идентификација теме, истраживачки поступак и презентација остварених резултата у раду представљају Вељка Гогановића као потпуно формираног, квалитетног истраживача. Чланови комисије су: др Симона Чупић, професор на Филозофском факултету у Београду – председник Комисије, др Милан Попадић, професор на Филозофском факултету у Београду, др Ангелина Милосављевић, професор на Факултету за медије и комуникацију у Београду, др Александра Кучековић, доцент на Факултету ликовних уметности у Београду и мр Милана Квас, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

У мају 1965. године, посебним Даровним уговором, Павле Бељански је поклонио Спомен-збирци слику Влаха Буковца, Велика Иза (1882). Овим документом обавезао је музеј да установи Награду Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи дипломски рад из националне историје уметности, одбрањен на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, која се од 2017. године додељује за најбољи мастер рад. Данас се слика Велика Иза, поред своје узбудљиве историје, препознаје и као својеврсни заштитни знак Награде, првог признањa такве врсте у послератној Југославији. Врхунски резултати добитника у области истраживања и њихово даље позиционирање у стручним круговима, доказали су оправданост признања које се додељује од 1968. године.

У оквиру програма свечаности, биће додељене и захвалнице сарадницима Спомен-збирке Павла Бељанског за 2023. годину.

Извор: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *