ШЕСТ РАЗЛОГА ДА ОВЕ НЕДЕЉЕ БУДЕТЕ НА „КАЛЕИДОСКОПУ КУЛТУРЕ“

Друга недеља „Калеидоскопа културе“ доноси нове културне садржаје – изложбе, фестивале, представе, концерте на неочекиваним локацијама, пројекције филмова под отвореним небом, обележавање рођендана културне станице, као и јубилеја култног театра – Битефа.

„Неухватљиво“ позориште, које је од оснивања негује другачију сценску делатност у домаћој продукцији, остајући доследно оријентацији ка најсавременијим светским позоришним токовима“ – тако је описан театар Битеф који слави 30 година постојања. У Новом Саду његов јубилеј биће обележен изложбом „И даље у завери са позоришним духом“ која ће бити отворена 5. септембра у 19 сати у културној станици Свилара (Ђорђа Рајковића 6б) и трајаће до 9. септембра. Изложба је део трећег издања међународног фестивала савременог плеса Танз Платз у продукцији СКЦНС који ће трајати до 7. септембра. Танз Платз представиће четири копродукције и успешне кореографе и плесаче из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије, Новог Зеланда и Србије током 6. и 7. септембра у позоришној сали гимназије „Лаза Костић“.

Поводом 130 година од рођења једне од првих звезда седме уметности, Чарлија Чаплина, пројекат „Филмхармонија“ „извлачи“ класичну музику из оквира затворених простора у зелену оазу Парка присаједињења (Дунавска 35) где ће Новосађани 3, 4. и 5. септембра од 20 сати имати прилике да погледају два Чаплинова легендарна остварења – „Пасји живот“ и „Малишан“ уз пратњу Загребачке филхармоније. У случају лошег времена „Филмхармонија“ биће премештена у Синагогу (Јеврејска 9). Пројекат „Филмхармонија“ суфинансиран је из ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије 2014-2020. а на реализацији програма у Србији партнер им је Музичка омладина Новог Сада, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Како изгледа спој класичног сликарства и графичког дизајна? То ће у оквиру „Калеидоскопа културе“ приказати партиципативна изложба СФР-YУ 2. септембра у Поклон збирци Рајка Мамузића са почетком у 19 часова. Развој дизајна код нас приказан је кроз употребне предмете из области графичког и индустријског дизајна из средине прошлог века, који су у власништву грађана. Изложба се реализује у сарадњи Поклон збирке Рајка Мамузића, Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Занимљив и несвакидашњи спој локације и садржаја доноси и први Омладински кантауторски фестивал чије ће финално вече бити на крову ТЦ „Променада Нови Сад” (ниво 2б паркинга) 4. септембра са почетком у 20 часова, а улаз је бесплатан. У такмичарском делу вечери наступиће девет финалиста конкурса за кантауторе, а затим ће публика слушати ново име музичке сцене, Оливеру Поповић, професора гитаре Ведрана Феризовића, иначе вође новосадског бенда „Јосип А Лисац“ и Тамаре Ристић, познатије као Кезз. Пројекат се реализује уз суфинансирање Управе за културу Града Новог Сада, у заједничкој организацији Асоцијације гитариста Војводине и Културног Центра ЛАБ, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Кроз два дана програма, 7. и 8. септембра културна станица „Еђшег“ (Антона Чехова 4) обележиће годину дана постојања и рада на децентрализацији културе и пружању простора за креативце, појединце, организације током првих 365 дана. Реализовано је више од 900 програма, а у највећој мери подршка је била усмерена ка ванинституционалној сцени. У суботу, програм ће бити целодневни и првенствено намењен најмлађима, уз магични шоу, перформанс, радионицу, као и поподневни жур, док ће у недељу програм почети поподне, а круна ће бити наступ ВИС Лимунада који ће посетиоце вратити у доба игранки из ’60. година прошлог века.

У оквиру „Калеидоскопа културе“ кренула је и покретна културна станица Караван. Ове недеље, 4. септембра „култура на точковима“ стиже на Подбару (Филипа Вишњића 19) где ће, у 18 часова, у сарадњи удружења „Шоља млека“ и „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ бити организовано дружење са житељима тог дела Новог Сада који ће имати прилике да пробају укусне залогаје припремљене од стране Шољине екипе, упознају се са Караваном, његовом идејом и сазнају где ће бити наредне недеље, а све то уз музику ђ-ја из Шољине трупе.„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача, Пиано цитy, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.

Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи на сајту „Калеидоскопа“: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *