Serbia Fashion Week svečano zatvoren

Serbia Fashion Week svečano zatvoren uz oborene rekorde, revije mladih dizajnera i potpisivanje istorijskog dokumenta

Posle tri dana revija na Novosadskom sajmu, program 19. Serbia Fashion Week-a nastavljen je u prostoru SKCNS Fabrika. Poslednja dva dana nacionalne nedelje mode obeležili su seminari, izložbe i revije finalista takmičenja European Fashion Talent Design Competition, National Fashion Talent Design Competition i Ecolution Competition. Ipak, ono po čemu će ostati upamćeno zatvaranje 19. Serbia Fashion Week-a jeste nešto što se može nazvati istorijskim događajem kada je reč o evropskoj modi. Naime, potpisana je inicijativa za pokretanje novog kapitalnog projekta – Evropske prestonice mode. Uz prisustvo predsednice Evropskog modnog saveta Nađe Valeve, čelnice nacionalnih komora za modu iz Srbije, Bugarske i Rumunije, potpisale su ovaj dokument koji će otići na adrese vodećih evropskih zvaničnika i institucija.

“Pored inicijative za pokretanje projekta Evropska prestonica mode, ovim dokumentom iniciramo još dve značajne stvari. Naime, Srbija, Bugarska i Rumunija zalažu se za osnivanje Balkan Fashion Week-a i dodele nagrada, projekta čiji cilj je brži razvoj Zapadnog Balkana. Potom, ovim je zvanično pokrenuta i inicijativa za osnivanje European  Fashion Week-a, koji bi za modnu industriju predstavljao isto ono šta Evrosong predstavlja za muzičku. Kroz nekoliko dana, zvanična pisma biće poslata francuskom predsedniku i premijeru, Emanuelu Makronu i Žanu Kasteksu, jer Francuska sada predsedava Evropskom unijom. Pismo će biti upućeno i predsedniku Evropskog veća Šarlu Mišelu, predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, kao i još na nekoliko adresa u Briselu.

U ime svih 28 članova evropskog modnog veća, želela bih domaćinima da zahvalim na svemu. Zahvalni smo i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću. Videćemo se ponovo u Novom Sadu”, poručila predsednica Evropskog modnog saveta Nađa Valeva.

Predsednica Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat najpre je istakla da je ponosna na to što je upravo iz Novog Sada, koji je ove godine Evropska prestonica kulture pokrenuta inicijativa za novi evropski projekat.

“Nadamo se da će se ta inicijativa realizovati i da ćemo jednog dana pričati da je taj veliki projekat Evropska prestonica mode upravo krenuo iz Novog Sada i Srbije, inicijativom i potpisima zemalja članica evropskog modnog saveta”, rekla je Svetlana Horvat.

Da poslednje dve večeri 19. Serbia Fashion Week-a, koji je ove godine deo projekta Evropska prestonica kulture, posetiocima ostanu u lepom sećanju, potrudilo se po deset finalist svakog od tri takmičenja, European Fashion Talent Design Competition, National Fashion Talent Design Competition i Ecolution Competition, koji su na fantastičnim revijama prikazali svoje kolekcije.

O pobedniku svakog od ova tri konkursa odlučivaće žiri u kom su: predsednica Serbia Fashion Week i Defile a Paris Svetlana Horvat, ex CEO kompanije Jean-Paul Gaultier Haute Couture House Donald Potard, predsednik FNL Network i CEO International Digital Fashion Week Roko Leo Gaglioti, francuski dizajner visoke mode Emerik Fransoa i predsednica Mad Mood Milan Fashion Week Mariana Mićeli.

Pobednika takmičenja National Fashion Talent Design Competition osvojiće modnu prezentaciju na Serbia Fashion Week Middle East u Dubaiju, a pobednika takmičenja Ecolution Competition osvojiće modnu prezentaciju na Mad Mood Milano Fashion Week-u. Imena pobednika žiri će saopštiti naredne nedelje.

Predsednica Serbia Fashion Week-a Svetlana Horvat izrazila je veliko zadovoljstvo zbog toga što smo imali priliku da vidimo revije finalista takmičenja koja su trajala  dugih šest meseci.

“Videli smo najbolje sa akademija i fakulteta iz cele Evrope. Uverili smo se koliko su ti mladi ljudi maštoviti i talentovani. To što su mogli da pokažu svoje kolekcije sa ozbiljnom produkcijom festivala, kao i medijska podrška i pažnja koju su dobili, njima mnogo znače. Veoma sam srećna zbog toga što Serbia Fashion Week iz godine u godinu omogućava mladim studentima da prikažu svoje kolekcije”, rekla je Svetlana Horvat.

Od svog osnivanja, Serbia Fashion Week posebnu pažnju poklanja seminarskim aktivnostima, pa je tako bilo i ovoga puta. Na seminaru Mladi Lavovi u džungli bilo je reči o tome koliko se modni marketing promenio u digitalnoj eri, šta danas uopšte znači dobar digitalni marketing, šta donosi saradnja sa influenserima, šta direktni marketing, klasična modna kampanja, ili dobro osmišljen i realizovan modni event. O ovome i brojnim drugim pitanjima svoje stavove izneli su domaći i inostrani markentiški stručnjaci i modni eksperti.

Na seminaru Moda i Metaveres imali smo priliku da čujemo neku vrstu vodiča za dizajnere, umetnike i kreativne mislioce do budućeg prosperiteta, a govornik je bio profesor Marcellous L Jones, predsednik European Consortium For Emerging Fashion i profesor Univerziteta Pantheon-Sobranne.

Seminar Održiva moda: Sutra počinje danas dao je odgovore na brojna pitanja o jednom od glavnih pravaca koji se modnoj industriji nametnuo na njenom putovanju kroz novi milenijum.

Pored mnogobrojnih kreativaca iz različitih segmenata modne industrije, ove seminare online su pratili profesori i student Akademije umetnosti iz Londona, Univerziteta Pantheon-Sorbonne, kao i sa fakulteta svih zemalja iz kojih dolaze finalisti ova tri takmičenja.

Proletnje izdanje Serbia Fashion Week-a, jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, zatvoreno je na najlepši mogući način, uz 30 fantastičnih revija mladih dizajnera, nekoliko kvalitetnih seminara i zvaničnu informaciju da je 19. izdanje naše nacionalne nedelje mode pratio rekordan broj akreditovanih stranih medija.

Foto: Nenad Karlić, Milan Milojić, Srđan Aleksić

IZVOR: Serbia Fashion Week

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *