САРАДЊА СРПСКИХ И АУСТРИЈСКИХ УМЕТНИКА: ИЗЛОЖБА ИНСТАЛАЦИЈА ОД РЕЦИКЛИРАНОГ ОТПАДА У КС СВИЛАРА

Пандемија коронавируса зауставила је цео свет на годину дана, али нема паузе када је у питању еколошка криза и заштита животне средине, теме које, чини се, никада нису биле актуелније, стога је управо то фокус изложбе „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“ која ће бити отворена у среду, 16. јуна, у 18 часова, у Културној станици Свилара.

 

Изложба је производ сарадње више од 20 српских и аустријских уметника, односно СУЛУВ (Савез удружења ликовних уметника Војводине) и BVBK (Аустријско удружење визуелних уметности Штајерска). Сакупљањем отпада, који су кроз креативно промишљање и рад и размену фотографија и видео записа као упутстава на реалицији Грац – Нови Сад претворили у инсталације, уметници су желели да скрену пажњу јавности на глобално уништавање животне средине и климатске промене, као и да језиком уметности подстакну промене у друштву.

Ова изложба део је дугорочне сарадње између српског и аустријског удружења, СУЛУВ и BVBK, која годинама уназад подразумева заједничке изложбе и размену уметника, а сада им се у реализацији, придружила и организација „arTTension”  из Граца.

 

Пројекат „Strange Views“ замишљен као мрежа српских и аустријских уметника која подразумева културну размену, развијен је још 2017. године, са циљем изградње моста између Србије и Аустрије.

 

Изложба ће бити отворена до 25. јуна 2021. године, а посетиоци је могу погледати сваког радног дана и викендом у периоду од 10 до 18 часова.

Извор: Нови Сад- Европска престоница културе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *