ОТВАРАЊЕ КАМЕРНЕ ПОСТАВКЕ ВЕЛИКАНИ БЕОГРАДСКЕ ЛИКОВНЕ СЦЕНЕ У ЈЕДНОМ АЛБУМУ

Албум Лепосаве Ст. Павловић

  1. јун–7. јул

 

Камерна изложба Великани београдске ликовне сцене у једном албуму је друга поставка из серијала посвећеног најзначајнијим дародавцима Спомен-збирке Павла Бељанског. Овом приликом публици приказујемо Албум Лепосаве Ст. Павловић, специфичну уметничку збирку од 139 радова, коју је сликарка познатија као Бела Павловић поклонила Спомен-збирци 2000. године.

Албум је својеврсни споменар Беле Павловић у којем је уметница и професорка француског језика од 1939. године сакупљала ликовна дела својих пријатеља. Међу њима су Урош Предић, Бета Вукановић, Тома Росандић, Зора Петровић, Петар Палавичини, Сретен Стојановић, Иван Абаковић, Коста Хакман, Пјер и Лиза Крижанић, Вељко Станојевић, Лазар Личеноски, Љубица Сокић, Миливој Николајевић, Даница Антић, Никола Граовац, Милић Станковић, Зоран Павловић и многи други. Изложба ће публици бити доступна од 17. јуна до 7. јула 2021. године.

О ИЗЛОЖБИ

Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника

(8. април – 1. август 2021)

У току је изложба Ликови и личности: педесет година Меморијала уметника, ауторке Марте Ђармати. Изложбени пројекат је један од програма којим музеј обележава педесет година постојања Меморијала уметника и шездесет година од отварања за јавност. Пројекат је, поред изложбе, обухватио и реализацију монографске публикације о Меморијалу, као и интерактивне апликације за децу и младе под називом Соба уметника. Меморијал уметника је публици први пут представљен 1971. године поводом прославе десетогодишњице отварања Спомен-збирке за јавност. Замишљен је као поставка портрета, аутопортрета и документарног материјала, посвећена ствараоцима уметничких дела из колекције Павла Бељанског. Концепти и поставке овог простора мењани су више пута током пет деценија његовог постојања, али се основна идеја истицања сећања на личности уметника одржала до данас. Изложба приказује портрете или аутопортрете 35 уметника чија су дела заступљена у колекцији Бељанског као и друга уметничка дела и предмете, са идејом да се посетиоцима приближе њихови ликови, личности, стваралаштво и свакодневни живот. Део изложбе посвећен је самој сали која носи назив Меморијал уметника и ранијим поставкама у овом простору, а током њеног трајања, смењиваће се и камерни прикази значајних аквизиција. Посебну програмску целину представља позоришна представа „Пријатељ уметника“ настала у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“. Реализацију пројекта омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине, уз подршку Радио-телевизије Војводине.

* Поштујући важеће епидемиолошке мере Спомен-збирка Павла Бељанског задржава право измене или одлагања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *