САОПШТЕЊЕ-ОДЛУКА О ДОДЕЛИ НАГРАДЕ СПОМЕН-ЗБИРКЕ ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Одлуком Управног одбора Спомен-збирке Павла Бељанског, на основу предлога Оцењивачке комисије, за лауреата Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за школску 2017/2018. годину проглашена је историчарка уметности Софија Миленковић. Свечана церемонија проглашења и 51. додела Награде Спомен-збирке Павла Бељанског биће одржана у петак, 26. октобра 2018. године у 11 сати, у Спомен-збирци Павла Бељанског.

Оцењивачка комисија у чијем саставу су били историчари уметности др Јелена Ердељан, председник, те др Олга Шпехар, са Одељења за историју уметности, Филозофски факултет, Београд, др Јелена Бањац, Музеј града Новог Сада, др Владимир Димовски, Факултет техничких наука Нови Сад и мр Милана Квас, в. д. управника Спомен-збирке Павла Бељанског, донела је одлуку да се Награда за школску 2017/2018 годину додели Софији Миленковић за рад Уметност Марка Челебоновића у четвртој деценији XX века, одбрањен код проф. др Лидије Мереник. У образложењу се каже да се у награђеном мастер раду историчара уметности Софије Миленковић, одбрањеном 2017. године, анализира уметничка активност Марка Челебоновића у четвртој деценији 20. века, током које настаје комплексан опус овог аутора. Кроз пет заокружених целина детаљно и аргументовано се представља тема са тежиштем на анализи околности, контекста и услова развоја овог опуса. Рад посебно испитује односе Челебоновићеве уметничке праксе са различитим срединама у којима се испољавала, чиме се стиче увид у формалне, тематске и концептуалне основе Челебоновићеве праксе тридесетих година.

Рад Софије Миленковић је зрео, аналитичан, поткрепљен савременом литературом, темељно постављен, добро образложених идеја, надахнут, богато илустрован и подстицајан за будућа истраживања. Награђени мастер рад, написан са позиција савремене историје уметности, прецизно указује на неопходност компаративног и контекстуалног разумевања уметничког дела, а тиме и на оквир разумевања српске историје уметности и визуелне културе 20. века. Награда Спомен-збирке Павла Бељанског, настала је захваљујући посебном Даровном уговору Павла Бељанског из 1965. године, када је колекционар установио Награду, поклонио слику Влаха Буковца Велика Иза музеју и на тај начин заокружио институционални рад овог Легата. Тим чином слика је постала иконични амблем Награде, али и саме Збирке, а врхунски резултати добитника у области истраживања и њихово даље позиционирање у стручним круговима, доказали су оправданост признања које се додељује од 1968. године. Од 2000. године постоји и пракса да се награђени рад реализује у виду изложбе и пратећег каталога, као додатни допринос упознавања јавности са научно- истраживачким радом младих историчара уметности.

Овогодишња свечаност проглашења и уручења Награде биће одржана у окружењу изложбе Maison Barilli: Belgrade / New York настале према награђеном раду „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)“ прошлогодишњег лауреата Стефана Жарића.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *