НОВИ САД НА ДАН СЛЕПИХ ГЛЕДА ОЧИМА СРЦА

Међународни дан слепих и слабовидих, 15. октобар, у Новом Саду биће обележен у оквиру програма под називом „Очи срца“ програмима који ће бити организовани током целом дана на неколико локација у граду који ће кулминирати вечерњим концертом у Синагоги, а чији је циљ да ову тему стави у фокус и приближи је нашим суграђанима.

Иза идеје о организацији програма „Очи срца“ стоје организације „НеоплантАрт“ и Академија уметности у Новом Саду, а програм се реализује уз подршку Фондације „Нови Сад 2021“.
Током 15. октобра биће реализовано више дневних програма на неколико локација у граду (Студентски трг, плато Спенса, Трг слободе) конципираних кроз музички и драмски програм, уз пројекцију филма о пијанисти Угљеши Бркљачу редитеља Душана Милетића. Учесници уметничких перформанса на ових неколико градских локација биће дуо Богданов и Драган Јајић Владисављев са екипом „Креативног погона”.


Централни догађај је вечерњи концерт у Синагоги, на коме ће, поред Угљеше Бркљача учествовати и пијанисти Петра Спасојевић, Рита Кинка, Ратимир Мартиновић, виолончелиста Марко Милетић, кларинетиста Александар Тасић, гудачки квартет „ТАЈЈ“ и гудачки оркестар „Камерата Академика“, који ће, као знак подршке слепим и слабовидим, свирати са повезом на
очима. Концерт ће почети у 19 часова. Улаз на концерт ће бити омогућен уз донацију за повез, а прикупљена средства биће употребљена за едукацију слепих и слабовидих особа у кретању градом и набавку паса водича.
На конференцији за новинаре која је одржана овим поводом у среду 10. октобра у Деканату Академије уметности говорили су Аница Милошевић, у име Фондације „НеоплантАрт“, и учесници програма, пијаниста Угљеша Бркљач и виолончелиста Марко Милетић. Угљеша Бркљач изразио је велико задовољство због начина на који ће се у Новом Саду по први пут обележити Међународни дан слепих и слабовидих, чиме се подиже свест грађана о положају слепих лица и побуђује емпатија: „Част ми је што учествујем на концерту са мојим професором, Ратимиром Мартиновићем, као и са мојим бившим професорима, а сада колегама са Академије уметности, и што смо се окупили око овако племенитог циља.” Како је истакао руководилац гудачког оркестра „Камерата Академика”, Марко Милетић, свим члановима оркестра је свирање са повезом на очима велики и потпуно јединствен изазов, и верује да ће уложени труд бити минималан у
односу на снагу искуства и поруке коју тиме шаљу. Програм „Очи срца” за свој дугорочни циљ има оспособљавање слепих и слабовидих особа у самосталном кретању градом и осамостаљивање у
свакодневном животу, обезбеђивање адекватне обуке за просторну оријентацију, асистивне технологије и равноправног учешћа слепих у друштвеној заједници. Мотив је подизање свести о положају слепих лица и подстицање емпатије код грађана.

 

Извор: Прес НС 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *