„РАТ У УКРАЈИНИ – КАТАКЛИЗМА ЧОВЕЧАНСТВА“ – OГЊЕН КАРАНОВИЋ

Предавање Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – КАТАКЛИЗМА ЧОВЕЧАНСТВА“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – КАТАКЛИЗМА ЧОВЕЧАНСТВА“ (15. 4. 2022) можете погледати на  Јутјуб каналу.

Напомињући да је реч о својеврсном специјалу којим овом приликом одговара на захтеве бројних пратилаца Јутјуб канала КЦНС, историчар Огњен Карановић истиче важност теме која се мора сагледати из више аспеката, будући да је рат у Украјини већ оставио „тешке последице по укупну светску популацију и савремену цивилизацију у целини“. Често цитирану (нарочито у последња три месеца) мисао о томе како у рату прво страда истина, Карановић тумачи као погрешну када су у питању велике силе одговорне за оружане конфликте, упозоравајући да оне истину убију пре, а подсмевају јој се током рата. „Свет који смо познавали до 24. фебруара нестао је“, а рат који је за сада регионалног карактера, може утицати на то да се употребом технологије која је развијена до незапамћених размера, човечанство доведе до катастрофе. Карановић наводи да је погрешно успостављати аналогије између процеса који се тичу руско-украјинских односа и дешавања на западном делу Балкана, јер су у питању различите историје и другачији међуљудски односи, иако велике сличности постоје. Као илустрацију ове тврдње, он представља стварање украјинског националног идентитета. Данашња Украјина, а нарочито њен западни део, место је бројних историјских сукоба Запада и Истока, које је често мењало господаре. На тај простор нарочито је утицао Беч који је у своје сврхе, како би се становништво политички раздробило и лакше контролисало, тежио раздвајању од руских државних, националних и империјалних интереса.

Политика САД и њених европских савезника осликава се у тежњи да се НАТО прошири што ближе Русији, што је прелазак граница на који Русија већ неко време упозорава, нарочито од тренутка када је Бајден постао становник Беле куће. У периоду од преврата у Украјини, познатог као „крвави Мајдан“, па до самог почетка рата, ову државу је напустило око 3 милиона грађана, који се нису осећали безбедно у оквиру новог режима. Карановић нарочиту пажњу посвећује Минхенској безбедносној конференцији, одржаној у фебруару 2022. године, где су неки од формираних закључака били следећи: „Русија је од 2014. године непријатељ Запада; ширење НАТО у будућности биће усмерено против Русије; неприхватљиви су руски захтеви за конкретне безбедносне гаранције“. На питање да ли је Бајден, који деценијама планира слом руске империје, рачунао на потпуну изолацију и покушај искључивања Русије из свих савремених токова, одговор се може само наслућивати. Важно је да у овим тешким временима Србија сачува свој мир, али не по цену достојанства и националних интереса, истиче Карановић и додаје да „човечанство све преживи, али промене остану трајно присутне, као и степен срамоте што смо остали и постали толико несавршени и недостојни својих потомака“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *