PREDSTAVA „SLEPA MRLJA“

Ono za čim tragamo u pozorištu se promenilo, ali konflikti su ostali isti

„Slepa mrlja je tačka u ljudskom oku koja nema čulnih ćelija, pa samim tim, taj deo oka ne šalje vizuelene informacije. Predmete koji se nađu u tom delu ne možemo videti. Postavlja se pitanje šta znači biti slep? Da li je slepilo veće kada je stvarno – fizičko? Ili je gore ono slepilo koje je metaforično?“, odgovor na ova pitanja, ansambl Drame SNP-a daće kroz novo ostvarenje „Slepa mrlja“ reditelja Andreja Mažerija koje će premijerno biti izvedeno večeras, 15. aprila na sceni „Pera Dobrinović“.

Reditelj Andrej Mažeri, koji je ujedinio tri tragedije, navodi da je tragedija kao fenomen utemeljena u evropskoj kulturi, te da su grčka filozofija i mitologija osnova savremenog razmišljanja, kao i da ono za čim tragamo u pozorištu se jeste promenilo, ali konflikti su ostali isti.

„Ovo je važno zbog mlađih generacija, da bolje upoznaju ove likove i da se mozda povežu sa njma. Jer radnja je zapravo uvek ista. Po mom mišeljenju, da ne postoji ni jedan drugi tekst već samo ovih 30-ak poznatih grčkih drama, to bi bilo dovoljno, jer su u njima već opisani svi mogući konflikti“, istakao je Mažeri.

Predstavu „Slepa mrlja“ čine tri tragedije – „Antigona“, „Kralj Edip“ i „Bahke“ te glumica Hana Selimović koja tumači lik Antigone, objašnjava da se predstava, pored prkošenja zakonima svoje zemlje, bavi i pitanjem pozicije žene u čitavom društvu.

„Činjenica je da žena ne može da nasledi presto upravo zato što je žena. Antigona je srčana i pravoverna u nekom smislu, ali i impulsivna, a pomalo i naivna. Ovo su teme o kojima se i danas razgovara, zato što mi nažalost, živimo u društvu koje je obeleženo borbom za ono što bi trebalo da budu elementarna prava. Mislim da pozorište, na neki način, može da bude katalizator, i ono može da stoji kao jedan najprirodniji prostor postavljanja pitanja“, rekla je Selimović.

Pored Hane Selimović i Branislava Jerkovića, u predstavi igraju: Sanja Mikitišin, Milovan Filipović, Radoje Čupić, Tijana Marković, Gordana Đurđević Dimić, Sonja Isailović, Aljoša Đidić, Iskra Šimon, Anđela Paščan,  Nikolina Spasić, Mina Pavlica, Katarina Bradonjić, Danica Nikolić, Simonida Mandić, Ivana Pančić, Aleksandra Pejić.

Scenografiju i dizajn kostima potpisuje Adrian Balkau, koreografiju je uradila Andrea Gavriliu, dizajn zvuka Adrian Pičorea, a video dizajn Siniša Cvetić. Takst su napisali Kosmin Stanila i Ionut Soču, a na srpski je prevela Ioana Flora. Lektor je Dejan Sredojević. Asistent reditelja je Milorad Savanović, a reditelj Andrej Mažeri.

Reprizno izvođenje predstave „Slepa mrlja“ zakazano je za 16. april, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

FOTO. S. Doroški

Izvor: Srpsko narodno pozorište

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *