RAPSODIJA ZA 21. GUITAR ART FESTIVAL!

Beograd će i ovog marta sa Guitar Art festivalom biti svetska prestonica gitare i muzičkog sveta. Tokom 6 festivalskih dana, od 10. do 15. marta održaće se 13 velikih koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice. Ulaznice su u pordaji na blagajni Kombak dvoarne, Kolarčeve zadužbine i u prodajnoj mreži Tickets.rs.

Festival počinje 10. marta koncertom najboljeg flamenko gitariste nove generacije Daniela Kasaresa koji se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta. Tada je Kasaresa domaća publika nagradila nezapamćenim ovacijama za flamenko spektakl.

Ovog puta Daniel Kasares sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráne”, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom. Novi album Daniela Casaresa “Magiterráneo” govori o njegovoj strasti prema Sredozemlju, gde je odgajan i gde je oduvek živeo. Mediteran je za njega magija kroz sunce, more, svetlo, hranu, karakter ljudi … koji su Kasaresu najveća inspiracija, i zato sam umetnik kaže: „Da ne živim gde živim, ne bih svirao kao što sviram“.
Romska muzika je muzika sa dušom. Ona izaziva najčistiju i najiskreniju emociju i kod izvođača i kod slušalaca. Na Guitar Art Festival drugo veče, 11. marta dolazi Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova Cigani lete u nebo, Moja slatka umiljata zver i drugih. Mediji u bivšoj Jugoslaviji, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romske muzike.


Popularni italijanski gitarski kvartet sa više milionskim pregledima na youtubu po prvi put dolazi u Beograd! 40 Fingers najavljuje koncertni spektakl 13. marta u Kombank dvorani sa posebnim repertoarom koji počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare. Njihov planetarni uspeh počinje onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju Bohemijske rapsodije grupe Kvin, koja je velikom brzinom premašila 5 miliona pregleda na njihovom youtube kanalu. Kvartet je odmah objavio svoj prvi album.

Ljubitelji klasične gitare imaće priliku da gitarske superzvezde i vodeće klasične muzičare današnjice nakon višegodišnje pauze ponovo slušaju u Atrijumu Narodnog muzeja.
Guitar Art tradicionalno dovodi vrhunske izvođače među kojima su Quarteto de Guitarras “Concordis” iz Portugala, Rafael Aguirre iz Španije, Shampia Duo iz Japana, Furat Qaddouri Duo iz UAE, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereata iz Srbije.

Nemački kompozitor Joaquin Clerch komponovao je novo delo “Recuerdos de Belgrado” koje je posvećeno Beogradu. Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

 

Izvor: GAF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *