ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „20 ГОДИНА УНАЗАД: БАЛЕТСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ И ОБНОВЕ 1999-2019“

Уочи Дана Балета СНП-а, 7. марта, изложба балетских фотографија и представа „Враголанка“

У суботу, 7. марта, уочи Дана Балета, у доњем фоајеу велике сцене, с почетком у 18 часова, биће отворена изложба фотографија
20 ГОДИНА УНАЗАД: БАЛЕТСКЕ ПРЕМИЈЕРЕ И ОБНОВЕ 1999-2019 и представља ретроспективу балетских фотографија, плаката и избор репрезентативних костима из балетских представа које су у последњих двадесет година обележиле репертоар Балета Српског народног позоришта. Ауторке изложбе су др Милена Лесковац, театролог и мр Ивана Илић Киш, уредник.

Поставка ће трајати до краја 2020. године.

На отварању изложбе учествују: др Зоран Ђерић, управник СНП-а, Тони Ранђеловић, директор Балета, Добрила Новков, балетски педагог, некадашња солисткиња и шеф Балета Сада и проф. др Вера Обрадовић, балетска критичарка, теоретичарка игре и кореографкиња из Београда.

Након отварања изложбе, за свој Дан, Балет Српског народног позоришта ће извести комични балет ВРАГОЛАНКА француског композитора Л. Ј. Ф. Херолда, према либрету Жана Добервала, један је од најпознатијих и најизвођенијих старих балета, а који је премијерно изведен прошле сезоне у кореографији и режији Калина Ханцијуа, госта из Румуније. Диригује Александар Којић.

Године 1950, Рускиња Марина Олењина (1907-1963) је са једном групом од скоро тридесетак играча стигла из Београда у Нови Сад. Осмог марта, пре тачно седамдесет година, она је основала Балет, при Опери, била први шеф Балета и кореограф СНП-а.

Данас ансамбл има преко седамдесет балетских играча, дванаест балетских наслова, класике и неокласике, учествује у представама Драме и Опере СНП-а.

Поводом седамдесет година постојања, многим активностима, догађајима и представама обележава се јубилеј током ове и почетком наредне сезоне.

 

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *