ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ПОНОС НАЦИЈЕ. 175 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Промоција монографије

ПОНОС НАЦИЈЕ. 175 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

ауторке др Тијане Палковљевић Бугарски

петак, 10. фебруар у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

У петак, 10. фебруара са почетком у 19.00 сати одржаће се промоција монографије Понос нације. 175 година Галерије Матице српскеауторке др Тијане Палковљевић Бугарски, музејске саветнице и управнице Галерије Матице српске. На промоцији присутнима ће се обратити мр Данило Вуксановић, др Бранка Кулић, проф. др Бранко Бешлин, проф. др Мирјана Д. Стефановић и ауторка књиге.

Поводом великог јубилеја – 175 година од оснивања – издата је нова монографија Галерије Матице српске. Књига доноси историјат установе и указује на њену улогу у изградњи националног идентитета кроз прикупљање, излагање и представљање дела ликовне уметности уз причу о људима, догађајима и тренуцима који су неоспорно одредили тај идентитет. У монографији, која представља исцрпну и темељну обраду једне од важних тема за културну историју српског народа, сабрано је ауторкино вишегодишње истраживачко искуство. Луксузно публикована, монографија доноси велики број документарних фотографија и репродукција уметничких дела, које уз научни текст илуструју деловање Галерије Матице српске у њеној дугој историји. Посебан фокус дат је на делатност установе у протеклих 25 година када је Галерија Матице српске, поштујући традицију, ускладила начин рада са савременим музеолошким токовима и разгранала своје конзерваторске, едукативне и изложбене активности.

Кроз своју богату делатност, Галерија Матице српске је постала једно од истраживачких места критичког креирања и сагледавања српског, културног и националног идентитета. Како је истакнуто у самом наслову монографије, данас она ужива изузетан углед и препознатљивост у српској и међународној јавности.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *