ПРЕДАВАЊЕ ЉУБОМИРА САРАМАНДИЋА: ХОДОЧАШЋЕ НА КРФ

У Историјском Архиву Града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, у четвртак 9. фебруара 2023. године, у 19 часова, биће одржано предавање “Ходочашће на Крф”.

Предавач ће бити Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу.

Предавање се организује у знак сећања на око 250 000 српских војника и цивила страдалих током повлачења преко Албаније, као и на грчким острвима Видо и Крф, за време Великог рата.

Поздравну реч даће: Петар Ђурђев, директор Историјског Архива Града Новог Сада и  Младен Максимовић, потпредседник Удружења „Обилић 1912-1918 “ Нови Сад.

У музичком делу програма наступиће Андреј Јанка, гајдаш из Новог Сада.

Организатори предавања су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад и Историјски Архив Града Новог Сада.

Присутни ће на предавању имати прилику да чују кратку уводну причу о хронологији боравка Срба на Крфу пре 107 година и виде пројекцију фотографија уз виртуелно вођење попут оног у Српској кући на Крфу.

Посебна пажња на предавању биће посвећена улози и значају едукативних и ходочасничких путовања у образовном систему и сазревању младих.

Господин Сарамандић је написао књиге “Тамо далеко”, “Ходочашће на Крф”, “Све је овде легенда“. Учествовао је и као стручни консултант у неколико филмских пројеката („Где цвета лимун жут“, „Плава гробница“, ,,Срби на Крфу – 100 година од Великог рата“…)

Улаз слободан.

Извор: Удружење српских добровољаца 1912-1918 Нови Сад 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *