ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ДР СНЕЖАНЕ ВУКАДИНОВИЋ

У уторак, 3. децембра 2019. у 18, у Музеју  Војводине, биће приређена промоција књиге  „ФЕНИКС – ПТИЦА ВЕЧНОСТИ: ЛАКТАНТИЈЕ – КЛАУДИЈЕ КЛАУДИЈАН“ ауторке  др Снежана Вукадиновић.

„Монографија Феникс- птица вечности: Лактантије – Клаудије Клаудијан“ др Снежане Вукадиновић представља једно ново читање Лактантијеве и Клаудијанове песме посвећене овој митолошкој птици. Осим прегледног и сажетог материјала који се односи на саму митолошку грађу, ова монографија нуди исцрпан преглед различитих тумачења о пореклу, садржини и књижевној, филозофској и историјској позадини овог мита. Ово је први српски превод и препев (али и први превод на један словенски језик) овог тешко преводљивог и захтевног књижевног жанра. Реч је о два панегрика посвећена птици фникс. Једну је написао Лактантије (250-320), учитељ Константиновг сина Криспа, а другу је испевао Клаудије Клаудијан, римски песник, који је стварао на грчком и на латинском језику за време Теодосија и његових синова Аркадија и Хонорија (крај 4. и почетак 5. века). Ова научно-књижевна студија инспирише и подстиче и време постмодерне. И поред стручних одговора и јасног истраживања феномена митског казивања, митолошког и научног тумачења о „невиђеној жар птици“ ова књига изазива код читаоца прегршт асоцијација и нових питања на тему виталитета и дискурса о смислу овоземаљског и оноземаљског живота. Монографију је издао Банатски културни центар и Филозофски факултет у Новом Саду.

Учесници промоције:
проф . др Ифигенија Радуловић, Одсек за историју, Филозофски факултет у Новом Саду
проф. др Снежана Божанић, Одсек за историју, Филозофски факултет у Новом Саду
проф. др Снежана Вукадиновић, Одсек за историју, Филозофски факултет у Новом Саду – аутор
Све додатне информације о промоцији можете добити од ауторке књиге др Снежане Вукадиновић на електронску адресу snezana.vukadinovic@ff.uns.ac.rs.

 

 

 

Извор и фото.: МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *