ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ЈУГОСЛАВИЈА – УТОПИЈА ИЛИ ИНСПИРАЦИЈА?

Промоција књиге Југославија – утопија или инспирација? аутора Срђана Ристића, одржаће се у среду, 21. децембра у 19 сати у кино сали Музеја Војводине (Дунавска 37).

Рођење, трајање и распад Југославије упорно измичу потпуном разумевању. Стога није изненађење што за ову тему још увек влада велико интересовање на југословенском простору, али и у свету. Земља које више нема и даље нуди бројне могућности за учење и промишљање: о визији, храбрости, жртви, љубави, части, игри великих, заблудама, ниској и високој политици, мржњи, заслепље-ности и бруталности, или у најкраћем о великом узлету и фаталном паду.

Бројни покушаји да се схвати југословенска енигма посматрањем из угла сопственог народа, Запада или Истока, или сагледавањем само последње деценије постојања и болног распадања те државе  били су осуђени на неуспех.

Објекат посматрања – Југославија  мултидимензионалан је, вишеслојан и изразито комплексан. Књига Југославија – утопија или инспирација? нуди анализу изразито широког временског оквира у светлу социокултуролошких, етничких и религијских различитости југо-словенских народа. У циљу свеобухватнијег разумевања, она полази од историјских и геополитичких процеса који су започети много векова пре него што је југословенска идеја настала, прати њен раст и сазревање, отелотворење у форми државе, трајање и смрт, а затим наставља своју анализу све до садашњег тренутка, усуђујући се да упути и уздржане погледе ка будућности.

Посебан квалитет представља чињеница да су у разматрање укључене перспективе свих битних унутрашњих и спољњих фактора који су својим сложеним динамизмом саткали нити југословенске драме. На хронолошки и логичан начин посложен је велики број историјских чињеница. Многе од њих су до сада биле недовољно познате широј јавности премда су битно утицале како на перцепцију појединаца или народа, тако и на њихове одлуке и реакције. Такође, пружен је јасан увид у бројне узрочно-последичне односе који су често на скривен начин и иза сцене покретали историјске процесе.

Крајњи резултат је свеобухватан поглед на југословенску идеју и државу који ће, верујемо, читаоца подстаћи на промишљање о интригантном питању: да ли је Југославија утопија или инспирација?

Извор: Педагошка служба Музеја Војводине

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *