ПРОМОЦИЈА ФОТО-МОНОГРАФИЈЕ СТАРА ПАЗОВА, НАСЛЕЂЕ КОЈЕ ОПСТАЈЕ

У четвртак, 11. априла у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се промоција фото-монографије Стара Пазова, наслеђе које опстаје, аутора Петра Дешића.

На промоцији ће говорити: Ружена Червенска, етнограф, Емил Рупа, колекционар народних ношњи и Владимир Холодков, фотограф.

Фотографије у књизи су настале у периоду од новембра 2016. до септембра 2021. године са жељом да се представе народне ношње, обичаји, традиционална архитектура и све оно што је остало непромењено у Старој Пазови, упркос утицају савременог доба.

Иако је данашњи начин живота у овом граду савремен, свакодневно је на улицама могуће видети жене одевене у народне ношње док обављају уобичајене, свакодневне активности.

Упорним настојањем да се на овај начин сачува аутентичност у урбаној средини која се налази између два највећа града у земљи, ова традиција је постала једна врста феномена. Са тим у вези треба нагласити да ова фото-монографија не представља само етнолошки приказ словачке заједнице, него и феномен очувања аутентичности у савременом добу.

Фото-монографија је посвећена Словацима из Старе Пазове, али и свим људима који се баве очувањем културне баштине у оквиру својих етничких заједница.

Извор: Педагошка служба Музеја Војводине

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *