ПРОМОЦИЈА ЕДИЦИЈЕ КЊИГА ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ 1918.

У оквиру обележавања 104-годишњице ослобођења у Првом светском рату и присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918, у петак, 25. новембра у 12 часова у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће представљена едиција књига Присаједињење 1918.

О едицији, славним новембарским данима 1918. и знаменитим личностима које су обележиле овај догађај ће говорити мср Петар Ђурђев, историчар – архивиста и један од рецензената, мр Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине и уредник едиције Зоран Вељановић, архивски саветник и кустос – историчар у Музеју Војводине и руководиоца Музеја присаједињења 1918.

Музеј присаједињења 1918, делује у оквиру Музеја Војводине. У свом стручном раду прикупља и заштићује поверена културна добра у две збирке: Збирка историјских предмета и Збирка портрета знаменитих личности 1918, и истовремено приказује резултате рада кроз изложбене поставке и публикације. Руководилац Зоран Вељановић, као уредник, покренуо је едицију књига која се бави ослобођењем и уједињењем Војводине са Краљевином Србијом 1918. Едиција обухвата објављивање значајне, до сада необјављиване архивске грађе: записника и других докумената привремених органа власти у Новом Саду 1918–1919, записника српских народних одбора/већа која су основана и деловала у војвођанским политичким општинама током 1918, мемоарских штива, синтеза и репринта наслова који су постали ретки. Са једанаестом књигом, започето је објављивање резултата истраживања о личностима и догађајима из 1918, који су мало или нимало познати ширем читалаштву. До сада је у едицији Присаједињење 1918 објављено 13 наслова.

Извор: Педагошка служба Музеја Војводине

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *