ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА САВРЕМЕНЕ ВИЗУЕЛНЕ УМЕТНОСТИ У ФИНАЛУ ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУРЕ

Неоавангардни уметнички процеси, као покретачи уметничког експеримента, уметничке провокативности и ангажованости, видеће се кроз радове преко 50 савремених уметника и уметница, уметничких колектива из земље и света на изложби „Milky Way ” која ће бити отворена 25. новембра у Музеју савремене уметности Војводине, Ликовном салону КЦНС, као и у Дистрикту, у простору Бироа.

У самом финалу „Друге? Европе” Европске престонице културе, ова мултимедијална изложба приказаће нам утицаје и рефлексије надалеко познатог новосадског неоавангардног покрета, који је уписао Нови Сад у европске токове уметности, али и Европе и Јапана. Представиће се радови утицајних стваралаца попут Била Виоле, једног од водећих савремених уметника који је излагао у њујоршком Музеју модерне уметности, Тејту, музеју Витни, потом рад Irritation — There is A criminal Touch to Art концептуланог немачког уметника Улаја, једног од пионира перформанса, body art-a и полароид фотографије, који ће бити изложен у сарадњи са Фондацијом Ulay из Љубљане те радови Хермана Нича, Пјотра Павленског, Желимира Жилника, Слободана Тишме, Каталин Ладик и многих других.

Milky Way ће обухватити и пројекције филмова, разговор са сценаристом словеначког документарног филма Project Cancer Тевжом Логаром, који доноси причу о Улају и његовим сећањима на живот посвећен уметности, као и аудио-визуелни перформанс SIRENS by NOVI_SAD, који потписује јапански уметник Ryoichi Kurokawa, добитник једне од најпрестижнијих годишњих награда на пољу електронике и интерактивне уметности — Prix Ars Electronica.

Кустоскиња Сања Којић Младенов заједно са уметницима уприличиће вођење кроз изложбу у среду 14. децембра, док ће изложба трајати до 12. децембра у Бироу и до 30. децембра у Музеју савремене уметности Војводине и Ликовном салону КЦНС.

Програмски лук „Друга? Европа” представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Извор: Press NS2022 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *