ПРОЛЕЋЕ У КУЛТУРНИМ СТАНИЦАМА

 

Радионице, изложбе, перформанс, опера за децу – културне станице у Новом Саду обојиће и ово пролеће различитим садржајима. Захваљујући својим капацитетима, културне станице подигле су и капацитете локалне сцене и упркос пандемији током прошле године реализовале више од 300 уметничких и културних догађаја. Током прва три месеца 2021. године, успешно је одржано више од 50 догађаја како онлајн, тако и уживо уз присуство публике и поштовање свих мера. Ослањајући се на своје примарне циљеве, децентрализацију културе и партиципацију грађана, културне станице настављају да промовишу културу као начин живота у Новом Саду.

Уметност домаћих ауторки ове недеље у KС Свилара

Kултурна станица Свилара ове недеље публици најпре представља Изложбу цртежа Ружице Жигманов, која ће бити отворена 7. априла у 18 часова. Ружица Жигманов се више од 20 година активно бави сликањем, али и илустрацијама и од 2011. године чланица је Хрватске ликовне удруге Kро-арт. Изложба ће трајати до 13. априла у Друштвеном центру KС Свилара, а посетиоци је могу погледати сваког радног дана од 10 до 18 сати. Подсећамо да је у Великој сали ове културне станице још увек у току изложба Фантастика Атељеа 61 Босиљем, којом се обележава 60 година постојања „Атељеа 61”, све до 16. априла.

KС Еђшег ставља у фокус едукацију деце, настављају се редовни програми

Kултурна станица Еђшег и овог априла наставља са редовним програмима, односно радионицама у организацији Kултурног центра Новог Сада. Већ данас, 5. априла од 18 часова, биће одржана радионица Са лутком кроз наслеђе, на којој полазници имају прилике да се упознају са историјом луткарства, израдом, техником, материјалима и трендовима некад и сад. Ове радионице биће реализоване сваког понедељка. Средом се настављају Ликовно-едукативне радионице, па ће тако и овог 7. априла од 18 сати заинтересованима бити представљене ликовне технике и правила ликовног обликовања. Субота је резервисана за Радионице типографије, стога ће и 10. априла од 12 часова полазници учити основе калиграфије, илустрације и дизајна. Настале у оквиру манифестације Антићеви дани, кроз радионице се спомиње и богат уметнички опус чувеног аутора. Све радионице су бесплатне, а пријаве је потребно послати на мејл адресу: radioniceudvorcu@gmail.com.

Kултурна станица Еђшег, уз Удружење уметника „Високо Ц”, и овог месеца настоји да најмлађима приближи свет опере. Опера за децу Чаробна фрула, заказана за недељу 11. април, има за циљ да покрене дечију машту, забави их, али и едукује. Опера ће имати два извођења, од 11 и 17 часова, а улазнице је потребно резервисати на број телефона: 065/6775353.

Све догађаје у културним станицама широм Новог Сада планиране овог пролећа можете пронаћи на званичном сајту: kulturnestanice.rs

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Kонтролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја или одлагања у случају промене епидемиолошких мера.

Извор:  Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *