ПРОГРАМИ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Пратећи програм изложбе УРОШ ПРЕДИЋ. ДОСТОЈАНСТВО СВАКИДАШЊИЦЕ

Галерија Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35, Београд

среда, 10. април у 18.00 сати

Предавање У књижевном атељеу Уроша Предића

Проф. др Мирјана Д. Стефановић, историчарка књижевности

Сликајући према мотивима из књижевности, уметничке, пре свега, за одрасле и за децу, Урош Предић је књижевни дозив огледалски поставио као сликарски одзив. Уз своју комуникацију са књижевницима, али и интензивним читалачким дружењем с великанима светске литературе могло би се претпоставити колико је пиктуралности проналазио у књижевном тексту, баш и онолико колико је кичицом и бојом успео да сликарски прича. Своја књижевна интересовања потврдио је и преводима Дантеа, али и преводима српске лирике на немачки језик.

Пратећи програм изложбе ИНСПИРИСАНИ ФРАНЦУСКОМ

Галерија Матице српске

петак, 12. април у 19.00 сати

Предавање Гастрономија као уметност живота

Марија Шибанова, културолошкиња

Изложба Инспирисани Француском показује нам на који начин су уметници доживели Париз и Азурну обалу, пределе, људе, музеје, архитектуру, али како бисмо проширили тему инспирисаности Француском, у оквиру пратећег програма говорићемо и о другим аспектима свакодневног живота попут моде, филма, музике, књижености. Овај петак у априлу биће посвећен француској кухињи и гастрономији.

Joie de vivre или „радост живота“ је специфичан појам познат сваком Французу који карактерише и начин размишљања и начин уживања у животу. Један од најважнијих делова јoie de vivre-а јесте однос према гастрономији у којој нема ситница и сваки детаљ је од значаја.

Културолошкиња Марија Шибанова приближиће публици причу о томе како је настала француска кухиња и како је француска гастрономија постала део светске нематеријалне културне баштине. Познавање француске кухиње значајно је допринело западним кухиња, те се њени критеријуми широко користе у школама кулинарства и кулинарском образовању.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *