ОТВАРАЊЕ РЕТРОСПЕКТИВНЕ ИЗЛОЖБЕ „ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ“ ГРАФИЧКОГ ДИЗАЈНЕРА И ИЛУСТРАТОРА МИРКА ИЛИЋА

Четвртак, 11. април у 19 часова

Музеј савремене умјетности Републике Српске

Неконвенционална ретроспективна изложба „Лицем у лице“ свјетски признатог графичког дизајнера и илустратора Мирка Илића биће отворена у четвртак, 11. априла у 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Ова изложба по први пут у нашој земљи пружа могућност да погледамо Илићеву богату каријеру. Изложба Мирка Илића, једног од водећих свјетских дизајнера, рођеног у Бијељини, приказаће неколико циклуса плаката и других радова графичког дизајна, од којих је један број поклоњен Музеју савремене умјетности Републике Српске. У оквиру изложбе биће приказани његови оригинални радови који су дио збирке Музеја модерне и сувремене умјетности у Ријеци, плакати израђени за Југословенско драмско позориште у Београду и табле стрипова комбиноване са репродукцијама.

У петак, 12. априла у 19 часова биће приређен разговор о изложби „Лицем у лице“ са умјетником Мирком Илићем, графичким дизајнером и кустосом изложбе Марком Голубом, графичким дизајнером Борутом Вилдом и графичким дизајнером и историчаром умјетности Дејаном Кршићем.

Изложба је подијељена на три цјелине које носе заједнички наслов „Лицем у лице”. Цјелина „Из повијести људске глупости – Дизајнерска повијест свијета“ је својеврсни приказ различитих фрагмената из опуса дизајна, илустрације и стрипа у којима умјетник евоцира неке од најважнијих и кључних догађаја у историји. Друга цјелина „Пуно буке ни око чега” представља позоришне плакате – са једне стране плакате из колекције Музеја модерне и сувремене умјетности у Ријеци а са друге стране плакате представа одиграних посљедњих шест сезона у Југословенском драмском позоришту, као и неколико рецентних плаката представа одиграних у Lincoln Center Theatrе-у. Коначно трећу цјелину „Водоравно и окомито“ чине стрипови како они из загребачког периода и времена часописа Полет, тако и нови који под насловом „А.C. 2020“ настају од 2020. године па до данас.

Изложба „Лицем у лице“ даје нам могућност слојевитог читања Илићевог разноврсног стилског и умјетничког израза. Његов примјер нам показује начин на који је могуће развијати интернационалну дизајнерску каријеру као јединствену причу која је остварила свјетски домет и утицај. Као стрип аутор, илустратор и дизајнер, Илић је дефинисао „лице” југославенске поп културе седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека. Као аутор бројних омота музичких плоча био је активан и равноправан судионик музичке и субкултурне сцене тог раздобља, иницијатор је те један од протагониста неформалне групе аутора Нови квадрат, незаобилазног феномена стрипа код нас, а његове насловнице политичких магазина сугестивно су и критички визуелно документовале друштвену и политичку слику читаве регије.

„Доиста, гдје год се нашли у Илићевом големом илустраторском, дизајнерском и стриповском опусу наићи ћемо на снажне и памтљиве слике, на комплексне мисли пренесене на сажет, ефектан и комуникативан начин, на аутора способног дозвати и најдраматичније спознаје о свијету у којем живимо без имало дословности и површинске експресивности. Мирко Илић је нетко тко ствари разумије на врло апстрактан, вербалан начин, а интерпретира их на приказивачки, визуалан начин у којем све вербално, па и наше тумачење, дјелује немоћно у артикулацији оног што видимо” – из текста Марка Голуба и Дејана Кршића.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејом модерне и сувремене умјетности у Ријеци и Хрватским дизајнерским друштвом у Загребу.

Кустос изложбе: Марко Голуб, управник Галерије Хрватског дизајнерског друштва у Загребу

Аутори текстова: Марко Голуб и Дејан Кршић

Стручни сарадник у секцији „Дизајнерска повијест свијета“: Дејан Кршић

Кустос координатор: Исидора Бањац, кустос МСУРС

Аутор визуелног идентитета изложбе: Немања Мићевић, графички дизајнер МСУРС

Изложба је отворена до 6. јуна 2024.

Биографија:

Мирко Илић (Бијељина, 1956), завршио је Школу примијењене умјетности и дизајна у Загребу, гдје од средине 70их до средине 80их година објављује стрипове и илустрације, те дизајнира за широк распон клијената – од омладинске штампе, дискографских кућа и позоришта до политичких магазина и новина. Први стрип је објавио 1976. године, а био је уредник стрипа и илустрација у Студентском листу и часопису Полет. Током осамдесетих година XX вијека радио је за популарне ревије и недељнике Старт, Данас и др. Средином 80 их година сели се у Сједињене Америчке Државе, гдје ради као илустратор за неке од најважнијих америчких и свјетских магазина и новина. Часопис Тime га 1991. именовао за умјетничког директора задуженог за међународна издања, а 1992. постао је умјетнички директор Оp-Ed странице The New York Times-а. Године 1995. оснива Mirko Ilić Corp, студио за графички дизајн и 3Д рачунарску графику и филмске шпице. Објавио је десетак књига о дизајну самостално или у коауторству са писцем и новинаром Стивеном Хелером. Добитник је бројних награда и признања. Дјела су му заступљена у збиркама престижних свјетских музеја међу којима се издвајају Смитсонијан музеј у Вашингтону, МоМА у Њујорку и СФМоМА у Сан Франциску. Живи и ради у Њујорку.

Извор: Музеј савремене умјетности Републике Српске

Фото: Примож Корошец

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *