ПРОГРАМ У КЦНС

16. Антићеви дани

БЛУЗ ГАРАВИХ СОКАКА

Програм 13. 03 – 20. 03. 2023.

13. 03. (понедељак)

11.00 –ОШ „Мирослав Мика Антић“

Дружење ученика са писцем Милошем Михаиловићем

Учествују: Милош Михаиловић, Маријана Јелисавчић и Милена Граовац

18.00 – Мали ликовни салон

Отварање изложбе „У дијалогу са Миком“ – Марија Пауновић

Учествују: Марија Пауновић и Маја Ердељанин

14. 03. (уторак)

10.30 Полагање венаца на песников гроб

Делегација града: Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Ђула Киш, председник Савета за културу и Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада

11.00посета споменику и полагање венаца у Дунавском парку

 Делегација Града: Јелена Маринковић Радомировић, председница Скупштине Града Новог Сада, Маријана Јелисавчић, члан Одбора и Ђезе Бордаш, члан Одбора.

Учествују: представници одреда извиђача „Мирослав Мика Антић“, ученици ОШ „Мирослав Мика Антић“, ученици ОШ „Мирослав Антић“ из Футога, ученици генерације из ОШ „Бранко Радичевић“ и Гимназије „Исидора Секулић“.

12.00 Градска кућа

Свечано отварање манифестације и уручење награде овогодишњем лауреату

Водитељ програма: Горица Регодић

Музичка пратња: група „Кал“

Говоре: Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, који ће и уручити награду овогодишњем добитнику Годишње награде „Мирослав Антић“, Сунчица Марковић помоћник директора Културног центар Новог Сада и Мирослав Алексић, председник Стручног жирија

18.00 – Ликовни салон

Отварање изложбе слика Ратка Шоћа

Учествују: Миле Игњатовић, Сунчица Марковић и Ратко Шоћ

19.00 – ИК „Прометеј“

Поетско вече Нарциса Вучине посвећено Душку Трифуновићу и Мирославу Антићу

Учествују: Зоран Колунџија, Ђезе Бордаш и Нарцис Вучина

15. 03. (среда)

11.00 – Вртић „Гуливер“

Дружење лауреата са децом

12.00 КС „Еђшег“

Отварање изложбе дечјих радова са ликовног конкурса „Мој друг и ја“

19.00 – Трибина младих

Песничко вече посвећено лауреату

Учествују: Мирослав Алексић, Владимир Папић и лауреат

16. 03. (четвртак)

11.00 – Велика сала КЦНС

Представа „Јежева кућица“, ОШ Мирослав Мика Антић

19.00 – Трибина младих

Представљање песника који су ушли у ужи круг за овогодишњу награду „Мирослав Антић“

Учествују: Мирослав Алексић, Сунчица Радуловић Торбица, Мирјана Гардиновачки и песници чије збирке поезије су ушле у ужи круг на конкурсу

17. 03. (петак)

18.00 – КС „Барка“

Премијера филма „Блуз гаравих сокака“

Учествују: Далибор Рожић, Бане Крстић, Бошко Петров, Душан Стојановић, Лазар Станивук и Виолета Ђерковић

19.00 ИК „Прометеј“

Срем Мирослава Антића и Милоша Црњанског – књижевно вече

Учествују: Ратомир Дамјановић и Зоран Колунџија

18. 03. (субота)

13.00 КС „Еђшег“

Школа типографије „Антићевих дана“ – отворени час

Учествују: Гордана Рађеновић, Јелена Трбојевић и „Дуо Номадико“

20. 3. (понедељак)

17.00 – „Југотон“, Београд

Филм „Блуз гаравих сокака, пројекција за новинаре

Учествују: Сунчица Марковић, Драган Ристић и Душан Стојановић  

Предавање историчара др Горана Васина на тему „Политика књаза/краља Николе према Херцеговини и Бокељима” можете погледати 13. марта у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Изложба цртежа У ДИЈАЛОГУ СА МИКОМ Марије Пауновић биће отворена 13. марта у 18.00 часова у Малом ликовном салону. Изложба ће моћи да се погледа до 24. марта.

Поводом Антићевих дана, манифестације коју по шеснаести пут организује Културни центар Новог Сада, приређује се трећа по реду изложба на којој се повезују сликарски сензибилитети великог песника и визуелних уметника (Филип Марковиновић (2019), Јелена Ђурић (2020)). За многе је поезија неприкосновено обавиталиште Антићевог стваралаштва те бивају изненађени уважавањем његових сликарских остварења. Али, песник се доказао као сликар: од раних фигуративно-реалистичких пејзажних призора, преко експресионистичког бављења асоцијативним формалним склопом, па све до апстракције којом је исказивао елементарни експресионистички промишљај света и досезао полоковски дефинисано акционо сликарство… У свим тим остварењима постоји исти онај титрај осећајности који и у песништву и у сликарству досеже неки узвишени ред. Антић је уметник који је способан да, колико спонтано толико и свесно, хаос преобрази у уређену структуру достојну укупног дијалектичког смисла.
Такво ликовно-поетско дело заиста представља изазов млађим уметницима који долазе у ситуацију да упореде сопствено дело са стваралаштвом изузетног уметничког генија. Овога пута у такву авантуру се упустила Марија Пауновић (1992) која је докторирала сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2023. године. Иако је још увек у прелудијској фази свог стваралаштва, млада сликарка је већ формирала основне обрисе свог начина схватања и интерпретирања света у коме живи и ствара…“ (Сава Степанов)

Циклус СВЕТ ДИГИТАЛНЕ УМЕТНОСТИ наставља се у четвртак, 16. марта 2023. године у 14.00 часова у Америчком кутку (Нови Сад, Кеј жртава рације 2б), а тема је видео-уметност Алесандра Баварија из Италије.

Алесандро Бавари је дипломирао на Академији уметности у Риму, а дигиталном уметноошћу се бави од 1993. Сматра се једним од пионира дигиталне уметности у Италији као и истакнутим представником савременог надреализма, за који је током година  развио сопствени дигитални уметнички језик. Године 2011. на угледном фестивалу Арс електроника у Линцу освојио је прву награду за анимацију, а поред тога низ међународних награда за дигиталну уметност. Живи у Италији радећи као визуелни уметник, уметнички директор и музичар. Наша публика имаће прилику да види неке од најбољих Баваријевих радова.

О овом уметнику и његовим одабраним приказаним радовима говориће Андреј Тишма.

Извор: Културни центар Новог Сада

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *