ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ ДРУШТВА НОВИХ МЕДИЈА И АРС АКАДЕМИЈЕ

У петак, 11. марта 2023. у Галерији Културног центра Општине Беочин додељене су награде Друштва нових медија (Беочин) и Арс академије заслужним стварацима. Том приликом је отворена самостална изложба слика „Силиконологија” академског сликара мр Томислава Зовка која се може погледати до петка 17. марта.

Ивана Летош

Присутне је поздравила директорка КЦ Ивана Летош која је награђенима, медијима и посетиоцима пожелела добродошлицу. У име организатора, кратко уводно слово дао је мастер културолог Жељко Савић.

У име Арс академије, жири у саставу: др Неђо Даниловић, др Душанка Комненић, др Марија Бјелица, мс Жељко Савић, једногласно су донели одлуку 07. марта 2023. да се награде следећи кандидати:

Награду за животно дело Арс академије која се додељује заслужним уметницима, научницима и новинарима из разних уметничких и научних дисциплина добио је др Небојши Кузмановићу из области културе и очувања историјског наслеђа. Oд јуна 2018, године Небојша Кузмановић директор је Архива Војводине у Новом Саду, а претходно ангажовање му је било место заменика секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Скупштине АП Војводине. Добитник је бројних награде и признања за свој досадађшњи рад.

др Небојша Кузмановић

Годишња награда за уметност и науку Арс академијекоја се додељује заслужним уметницима и научницима из разних уметничких и научних дисциплина добиле су мс Јелена Глоговац Савић, мр Томислав Зовко, Свјетлана Пилић Томић и Соња Лештар.

Мс Јелена Глоговац Савић награђена је за сликарство – изложбу ,,Аскурђела и њени дарови“. Координатор је културно-уметничког програма у ЈУ „Културно спортски центар“ Гацко од 2021. године. У истој установи је Виши стручни сарадник, за ликовну и примијењену умјетност од 2012. године. До сада је имала десет самосталних изложби. Члан је више уметничких удружења. Учествује у разним културно-уметничким пројектима, објављује радове у стручним публикцијама.

Мр Томислав Зовко награђен је наградом Арс академије за сликарство одн. изложбу „Силиконологија“. Рођен је 1986. у Мостару, живи и ствара у Широком Бријегу. До сада је четири пута награђиван за свој рад. Његова изложба, подстакнута феноменом уграђивања силикона у људско тело је управо сада изложена у КЦ Беочин.

Свјетлана Пилић Томић, професор историје, награђена је за историју и уметност – представу „Некрштени дани“ у Гимназији „Лаза Костић“ у Новом Саду. Представа ,,Некрштени дани“за коју је награђенапосвећена је догађајима у јужној Бачкој 1942.

Соња Лештар, дипломирана глумица и аудио-визуелна уметница, награђена је за историју и уметност – такође  за представу „Некрштени дани“ у Гимназији „Лаза Костић“ у Новом Саду.

Годишња награда за младе таленте Арс академије која се додељује се заслужним младим уметницима, научницима, дизајнерима, фотографима и сликарима припала је мс Мирку Димићу и то за научни рад. Овај млади стваралац је тренутно на докторским студијама језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду и на мастер студијама на Одсеку за драматургију Академије уметности у Бањалуци. Директор је Галерије Културног центра „Карловачка уметничка радионица”, где је радио на организовању десетина изложби и других културно-уметничких програма у сарадњи са уметничким галеријама широм Европе. Главни је и одговорни уредник часописа за науку културу и уметност Кровови.

Годишња награда награда за фотографију (уметничку и документарну) Арс академије која се додељује се заслужним фотографима припала је мр Сибили Петењи за концептуалну фотографију. Уметница је у процесу одбране докторског уметничког пројеката. Имала је 21 самосталну изложбу у репрезентативном излагачком простору са каталогом уз научну рецензију, преко 30 жирираних колективних изложби у репрезентативном излагачком простору у земљи и иностранству, организовала преко 20 ауторских изложби студената Високе техничке школе струковних студија у Новом Саду, учествовала у стручном раду жирија на манифестацијама у земљи, добитник је 3 награде за уметнички рад. Бави се фотографијом, графиком, цртањем, сликањем, и амбијенталном инсталацијом.

Додељене су такође и награде Друштва нових медија. Жири у саставу: др Неђо Даниловић, др Душанка Комненић, др Марија Бјелица и Ивана Стојановић, донео је одлуку да се у име Друштва нових медија награде следећи кандидати:

Награда за животно дело Друштва нових медија која се додељује заслужним новинарима из области медија, новинарства и културе припала је др Миливоју Павловићу и др Жарку Димићу.

Проф. др Миливоје Павловић је истакнути новинар, универзитетски наставник медијских предмета, књижевни стваралац и јавни радник у области културе и информисања. Објавио је 15 књига, међу њима и три уџбеника: Односи с јавношћу, Оглашавање у медијима и Пословна кореспонденција. Његов уџбеник Односи с јавношћу имао је 12 издања и користи се на 4 универзитета. Добитник је две годишње награде Удружења новинара Србије (1980. и 2003), затим Вукове награде, потом Награде Вукове задужбине, Светосавске повеље, Награде за издавачки подухват године за „Kњигу о химни”, итд. Његова књига „Венац од трња за Данила Kиша” имала је четири издања на српском. Преведена је на више језика. У штампи му је књига „Десет портрета и десет разговора” посвећена животу и делу наших најважнијих писаца (Црњански, Ћопић, Ћосић, Десанка, Селимовић, Kиш, Kуленовић…).

Фото. Исммет А.

Др Жарко Димић је магистрирао и докторирао на Филозофском факултету у Новом Саду на Групи за историју. Објавио је преко 600 ауторских јединица из књижевности, историографије и историје уметности, бројне књиге и историографије посвећене Сремским Карловцима и знаменитим Карловчанима као и многе песничке књиге. Члан је Одељења за друштвене науке Матице српске, Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије, Друштва новинара Војводине и нових медија. Члан је редакције „Зборника Матице српске за историју” (2008–2012), Сентандрејског одбора САНУ од 2010, „Песничких новина”. Сарадник је у изради Српског биографског речника и Енциклопедије Новог Сада. Оснивач је и главни и одговорни уредник часописа за културу, науку и уметност „Кровови” од оснивања 1986. године до данас. Ради на месту директора у ограну САНУ у Сремским Карловцима.

Годишња награда за новинарство и нове медије Друштва нових медија која се додељује се заслужним новинарима и медијским радницима који раде на телевизији, радију, порталима и сл. припала је Драгани Златановић, Весни Раонић, Јелени Викторовој и Душану Салатићу.

Драгана Златановић

Драгана Златановић је професор српске књижевности и језика и новинар. Прве новинарске кораке направила је на новосадској телевизији „Панонија“ где је радила као новинар информативног програма. Свој новинарски позив наставља у Арс академији чији је члан од самог оснивања, опредељујући се тако да се уместо штуре информативе окрене култури и науци. На порталу ТВ арс Медија учествује у креирању ТВ садржаја: ТВ прилога, репортажа и сл. Више пута је награћивана из области медија. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија и Друштва нових медија.

Весна Раонић

Весна Раонић, је новинар и културни радник. Иако ради као као инжењер информатике, предано пише и фотографише за неколико портала на теме из културе, одржавања традиционалних манифестација, екологије, планинарења, православне теме и путописе. Урадила је интервјуе са многим познатим уметницима. Ово јој је друго признање за новинарство, освајала прва места за поезију и лингвистику. Добитник је прве годишње награде Арс академије за циклус пејзажа Војводине као и Друге награде међународног конкурса „Посети Студеницу“. Имала је самосталну изложбу фотографија под покровитељством Владе Војводине. Своје бројне репортажне текстове објављивала је на порталу ТВ Арс медија. Између осталог се бави и хуманитарним радом за децу на Косову и Метохији о чему такође извештава. Члан је Удружења новинара Војводине и нових медија.

Јелена Викторова

Јелена Викторова, новинар и културни радник је након завршених мастер студија са просечном оценом 10 започела свој професионални развој најпре као млађи истраживач а потом и као асистент-предавач. Током ангажовања у високом образовању имала је прилику да буде део ауторског тима на неколико локалних и регионалних истраживачко-развојних пројеката из области маркетинга и менаџмента у туризму као и да своје радове излаже на више стручних конференција, семинара и едукативних курсева у земљи и иностранству. Коаутор је објављене монографије „Мегатрендови у савременом турузму“. Од 2015. године на Универзитету Едуконс неколико је година руководила Одељењем за маркетинг, ПР и комуникације. Своје искуство од 2018. године успешно примењује и као самостални консултант и менаџер из области јавних комуникација. Последњих година активно ради на презентацији у медијима и промоцији културног наслеђа. Од 2022. године ангажована је на пословима односа са јавношћу у Кабинету председнице општине Беочин где у сарадњи са медијима и путем официјелних канала Општине Беочин извештава јавност о догађајима, дешавањима, активностима и актуелним програмима локалне самоуправе.

Душан Салатић

Душан Салатић, новинар и културни радник, један од уредника је часописа за науку, културу и уметност „Кровови“. Објавио је књиге: Сентандрејски симболи (са др Федором Бикар, 2002), Крстови Новог Сада и Петроварадина (Прометеј, 2010), Новосадске капеле (Прометеј, 2013) и Власници екслибриса у Србији (Екслибрис друштво Војводине, 2017). Члан је Удружења књижевника Србије, члан сарадник Матице српске и члан је Удружења новинара Војводине и нових медија. Председник је Екслибрис друштва Војводине. На Факултету за спорт и туризам – Тимс у Новом Саду именован је за предавача ужестручних предмета. Наступао за карате репрезентацију СФР Југославије. Награђен Златном значком Културно-просветне заједнице Србије. Живи и ради у Новом Саду.

Ненад С. Лазић

Годишња награда за младо новинарско перо Друштва нових медија додељује се заслужним младим новинарима, дизајнерима или фотографима који раде у области нових медија те је исту примио Ненад Лазић и то за дизајн.

Ненад С. Лазић је 1993. године завршио Средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду, смер за дизајн графике. Од 1997. члан УПИДИВ-а где тренутно обавља функцију председника УО. Године 2002. дипломирао на Академији уметности у Новом Саду на Ликовном одсеку, група за графичке и визуелне комуникације. Од 2003. студент постдипломских студија на Академији уметности Нови Сад, одсек Ликовни, група за графичке комуникације, смер графика књиге. За свој рад је до сада 25 пута награђиван. Излагао је на 10 самосталних изложби и 84 групне изложбе. Укључен је у бројне дизајнерске пројекте.

Годишња награда за уметничку фотографију Друштва нових медија припала је мс Жељку Савићу за серију уметничких фотографија – женски акт.

Мс Жељко Савић живи и ради на релацији Нови Сад – Мостар. Завршио je паралелно струковна и академска образовања. На Факултету за културу и медије, Београд, завршио основне и мастер студије. На Високој техничкој школи струковних студија, Нови Сад. Завршио основне студије и специјализацију, стекао звање Струковни инжењер графичког инжењерства и дизајна (специјалиста фотографије). Предавач је фотографије у ВШ „Логос центар”, Мостар и Арс академији. Поред уметности, бави се новинарством и уређује портал ТВ Арс Медија у Новом Саду. Седам година је уређивао ТВ емисију „Водич кроз уметност и науку“, која се емитовала на више локалних телевизија, у Новом Саду на ТВ Канал- 9. У „Арс академији”, „Друштву нових медија” и Удружењу „Ђирилица” Нови Сад, „Удружењу новинара Војводине и нових медија“, обавља послове председника УО. Члан је и Удружења новинара Србије (УНС); и IFJ – International Federation of Journalists; До сада је девет пута награђиван за свој рад, излагао је у земљи и иностранству 20 самосталних изложби. Учесник је бројних групних изложби и сликарских колонија као и више значајних пројекција документарног филма.

Уз дипломе, заслужним ствараоцима припала је и одређена награда, а програм је улепшан музиком гитаре Слободана Б. Живковића

.За помоћ у реализацији овог програма уручене су: Горгани Градинац и Биљани Јанковић, председници општине Беочин, за помоћ у реализацији програма и сарадњу.

Извор: ТВ арс Медија

Фото. Страхиња Савић

Текст: Весна Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *