ПРОГРАМ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Као и сваке године, Галерија Матице српске ће поводом обележавања Дана државности и празника Сретење организовати богат пратећи програм за публику. Обележавање празника трајаће три дана и биће посвећено актуелној изложби Поморишац – Васа Поморишац, а улаз за све посетиоце биће бесплатан.

Среда, 14. фебруар у 12.30 сати

Поводом обележавања Дана државности Републике Србије у оквиру изложбе Поморишац – Васа Поморишац премијерно ће се представити програмНационалне теме у опусу Васе Поморишца. Овим поводом, присутнима ће се обратити Милан Ђурић, градоначелник Града Новог Сада и др Данило Вуксановић, помоћник управника Галерије Матице српске. Овом приликом, ексклузивно ће бити представљена слика Васе Поморишца Бановић Страхиња из 1936. године коју је Галерија Матице српске, захваљујући подршци Министарства културе Републике Србије, откупила за своју колекцију у жељи да употпуни опус дела са националним мотивима. У 13.30 сати биће приређено специјално кустоско вођење кроз изложбу Поморишац – Васа Поморишац. Акценат ће се ставити на националне мотиве и религиозне композиције овог уметника.

Четвртак, 15. фебруар у 19.00 сати

У четвртак, 15. фебруара у 19.00 сати у Галерији Матице српске одржаће се предавање у виду кустоског вођења под називом Историја у делима Васе Поморишца. Анализираће се Поморишчеве композиције попут Проглашења Душановог законика и Женидбе Душанове, као и копије фресака из српских манастира. Као један од оснивача друштва уметника Зограф, Поморишац је својим аутентичним стилом стварао уметничка дела инспирисана српском уметничком традицијом.

Петак, 16. фебруар у 19.00 сати

Трећи дан обележавања Дана државности биће посвећен компарацији стихова епске народне књижевности и дела Васе Поморишца. Познато је да је Васа Поморишац радио илустације за збирке песама, те се у његовом стваралачком опусу налазе дела попут Зидања Скадра, Бановића Страхиње и Смрт војводе Пријезде. Читајући стихове песама исте тематике повезаће се мотиви народне епике са Поморишчевим делима, упоредиће се технике „сликања“ личности речима и у сликарском атељеу, али и указати на Поморишчево познавање српске уметничке традиције и великих националних тема.

Предавања и кустоска вођења држаће Милица Милошевић, филолог и музејски едукатор ГМС.

Извор: Галерија Матице српске 

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *