ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ О С. ШУМАНОВИЋУ У ПОСЛЕДЊОЈ НЕДЕЉИ ТРАЈАЊА

Програм изложбе САВА ШУМАНОВИЋ И ЕВРОПСКИ РЕАЛИЗМИ ИЗМЕЂУ ДВА СВЕТСКА РАТА

ЗА СВАКОГ ДЕСЕТОГ ПОСЕТИОЦА УЛАЗ БЕСПЛАТАН

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ је један од highlight пројеката Фондације „Нови Сад 2022 – Европска престоница културе“. Изложбу је у Спомен-збирци до сада видело преко 12.500 хиљада људи.

Последње недеље трајања изложбе (до 4. децембра), сваки 10. посетилац Спомен-збирке Павла Бељанског може бесплатно да погледа дела славног српског сликара.

MEСТО: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Турско купатило (Амам) Саве Шумановића

Конзерваторска прича о слици: мср Дарко Деспотовић, виши конзерватор-рестауратор

Четвртак, 1. децембар, 19 сати

Кроз причу о конзервацији слике Саве Шумановића Турско купатило (Амам) (1926), из националне установе, Националне галерије Републике Северне Македоније, Скопље, посетиоци ће имати прилику да сагледају комплетан поступак конзервације и рестаурације једног дела. Спознаће методе, технике рада и испитивања које су предходиле поступку чишћења, консолидацији носиоца као и рестaурацији, реконструкцији подлоге и недостајућих делова бојеног слоја. Кроз конзерваторску причу о слици публику ће водити мср Дарко Деспотовић, виши конзерватор-рестауратор, шеф Сектора заштите Галерије Матице српске у којој је дело Турско купатило рађено.

Вођење кроз поставку изложбе на француском језику

Дариа Марковић, студенткиња Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду

Петак, 2. децембар, 14.30 сати

Актуелна изложба посвећена Сави Шумановићу на различите начине истиче повезаност уметниковог стваралаштва са француском културом. Тако је каталог изложбе захваљујући сарадњи са Француским институтом – Огранком у Новом Саду, преведен и на француски језик. Са идејом да публици додатно приближи дух француске културе, Спомен-збирка у сарадњи са Одсеком за романистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду организује вођење кроз поставку изложбе на француском језику.

„Боеми са Монпарнаса“, Музејска представа

Театар младих „Мишоловка“, Нови Сад

Субота, 3. децембар, 15 и 18 сати

Спомен-збирка је музејску представу „Боеми са Монпарнаса“ остварила у сарадњи са Театром младих „Мишоловка“ као део пројекта Музеј младих. Колаж сцена из Шумановићевог живота током боравака у Паризу двадесетих година прошлог века доноси новину у интерпретацији националног и европског културног наслеђа, у којем се уметност и ствараоци приближавају публици кроз занимљиву, интерактивну драмску форму.

Представа у 15.00 сати биће изведена на енглеском језику, а у 18.00 на српском језику.

Резервишите места на време јер је број посетилаца на представи ограничен.

Присуство се може пријавити позивом на број телефона +381 21 472 99 66.

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом

3. децембaр 2022. године

У сарадњи са Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик уз подршку Градске управе за културу града Новог Сада представа Спомен-збирке Павла Бељанског под називом „Боеми са Монпарнаса“ снимљена је на знаковном језику.

Специјално извођење представе „Театар на знаковном језику“ за особе са оштећењем слуха биће доступно за јавност на Facebook страници Друштва тумача, од суботе, 3. децембра, када се обележава Међународни дан особа с инвалидитетом.

Више о томе: https://www.facebook.com/rukegovore/

*ТАЛЕ радионице биће организоване по договору са наставницима енглеског језика

ПИСМА ДАЛЕКОЈ ДРАГОЈ

Пројекaт „Ars e femmina“

Недеља, 4. децембар, 16 и 18 часова

Спомен-збирка Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског, 4. децембра 2022. године у два термина, у 16 и 18 часова биће изведена мултимедијална представа „Писма далекој драгој“, о љубави између чувеног композитора Лудвига ван Бетовена и његове пријатељице из младоси Жанет д’ Хонрат. Кроз три филма, пет сцена и неколико музичких нумера, сазнаћемо шта их је спајало и шта је Бетовена упустило у авантуру да из Беча допутује у Голубинце и посети замак Шлос. Глумци Николина Спасић и Милан Новаковић, водиће шетњом публику кроз простор Спомен-збирке Павла Бељанског. Музички део поверен је сопранисткињи Аготи Виткаи Кучери и пијанисткињи Јелени Симоновић Ковачевић. Филмове је реализовао Срђан Радаковић. Оригинални драмски текст написао је Михајло Витезовић по мотивима из романа „Лудвиг“ Оливере Оље Јелкић. Више о учесницима на: http://arsefemmina.com/pisma-dalekoj-dragoj/. Пројекат „Ars e femmina“ су осмислиле Јелена Симоновић Ковачевић и Агота Виткаи Кучера у жељи да прикажу жене Новог Сада и Војводине које су мењале свет, жене у уметности, свакодневном животу, жене као инспирацију. Пројекат је подељен у три различита сегмента и четири догађаја, међу којима је и представа „Писма далекој драгој“. Пројекат је подржала Управа за културу града Новог Сада.

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *