“ПРИПАЗИ НА ТОН – ПРИПАЗИ НА КЛИК ” – ОПЕНС НОВИ САД

Данас(5.11.21.), у склопу кампање #ПрипазиНаТон #ПрипазиНаKлик одржан је састанак са уредницима медија. Присутни су разговарали о изазовима медијске професије, али и како у свему томе ипак тежити поштовању етичког кодекса, поготово приликом извештавања о суициду.

Kампању “Припази на клик. Припази на тон” реализују ОПЕНС, Центар СРЦЕ, “За Тебе #ВАЖНОЈЕ” и Институт за јавно здравље Војводине, и уз подршку Града Новог Сада.

Главни циљ кампање је подизање свести о суициду, посебно о последицама сензационалистичког и неетичког извештавања о суициду.

На састанку се разговарало о питањима:

Изазови са којима се медији суочавају? Kако приближити тему суицида уредницима и власницима медија? Важност извештавања о суициду? Допринос медија, цивилног секртора и институција – минимални кораци?

ЗАШТО ОВА KАМПАЊА?

Утицај медија и начина извештавања на особе са суцидалним мислима је неоспоран. Међутим, самоубиства, посебно самоубиства младих, постала су тема извештавања у рубрици “Најновија вест”, а о појединачним случајевима самоубистава неретко се извештава на неетички начин. Важно је нагласити да етика није сама себи циљ, већ поштовање исте са собом носи одређене последице. Велики број истраживања недвосмислено показује да неодговорно медијско извештавање утиче на пораст стопе самоубистава. Ипак, другачијим приступом, може да се постигне управо супротно – медији могу да постану значајан чинилац у превенцији суицида. Из тог разлога позвали смо вас на састанак са уредницима медија на којем смо разменили знања и искуства, те поразговарали о проблему суицида и извештавања, где смо заједно дошли до предлога конкретних активности којима можемо да допринесемо превенцији суицида међу младима.

Ова кампања долази из заједнице, од младих који су препознали проблем, од професионалаца који желе да покажу да може и мора боље и другачије. Од свих нас који сматрамо да можемо да мењамо свет. Због оних који се сада боре са проблемима и у име оних који више нису са нама. Јер верујемо да је подршка оно што спашава животе.

Извор и фотографије: ОПЕНС

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *