ПРИЧА О ДВОЈЕ УМЕТНИКА: ЉУБИЦА СОКИЋ И БОГДАН ШУПУТ

Отварање друге поставке ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“

Изложба о Љубици Сокић и Богдану Шупуту обухвата и поставку радова ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“ из Новог Сада, инсписираних причом о двоје уметника и њиховим делима.

У првој поставци представили су се полазници смерова ликовни техничар, дизајн графике, дизајн амбалаже и дизајн ентеријера. Приказани су радови у различитим графичким техникама (линорез, сува игла, колографија), као и цртежи, уља на платну, мозаици, витражи, рељефи у картону и гипсу, гипсане скулптуре у пуној пластици и органске слике од свежег цвећа и лишћа. Сама поставка осмишљена је у заједничком раду кустоса Спомен-збирке са ученицима и професорима школе.

Друга поставка, која ће бити отворена 8. маја 2019. године, обухватиће радове насликане уљем на картону, батик, витраж, као и дигиталне колаже и графичка решења за лого знак изложбе. Поред  поменутих, представиће се и смер дизајн текстила.

Улаз на отварање је слободан.

 

О ИЗЛОЖБИ

Изложбом Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут, ауторке Марте Ђармати Спомен-збирка Павла Бељанског обележава 105 година од рођења двоје стваралаца, као и десетогодишњицу смрти Љубице Сокић. Поставка је замишљена као омаж у част двоје уметника који су припадали предратној генерацији српских сликара. Њихово пријатељство трајало је до Шупутове трагичне смрти у Новосадској рацији 1942. године. Поштујући неиспуњену жељу Павла Бељанског да у своју колекцију уврсти и Шупутове радове Љубица Сокић је поклањала Спомен-збирци дела овог уметника која данас представљају драгоцено сведочанство њиховог пријатељства. Поставка обухвата 55 уметничких дела и неке од личних премета двоје уметника, приказујући њихове животне и стваралачке паралеле.

 

Извор: Спомен-збирка Павла Бељанског

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *