ПРЕМИЈЕРНО ИЗВЕДЕНО ПУТОВАЊЕ СА СВЕТИМ САВОМ

На Драмској сцени Позоришта младих у Новом Саду, у петак, 26. 02. 2021. премијерно је изведена представа „Путовање са Светим Савом”. Премијера се поклопила са празником Светог Симеона Мироточивог, одн. Стефана Немање, оца Светог Саве.

Ауторка текста Олгица Несторовић је овај драмски текст написала управо са жељом да свом сину и уопште деци основношколског узраста приближи ову тематику на занимљив начин. У представи девојчица уочи школске славе треба да научи лекцију о Светом Сави, али је од лекције више занима како да одсвира рок-песму. Уз њу је бака која је саветује да се пребаци у прохујало доба, замисли слике двора и дворјана, осети мирисе и укусе, чује разговоре. Тако и бива, те се учење лекције о рођењу и животу најмлађег принца – који добија име по храсту, дрвету које симболизује снагу, чврстину, заштиту и постојаност у вери – претвара у један леп времеплов у прошлост. Томе доприносе одлично урађено оружје, оклопи и костими, а прелази између сцена су решени у виду покрета силуета иза осветљене завесе. Сцена из народа је изазвала мало смеха код публике јер је (бар нас) подсетила на неке од епизода из „Ђекне” а све се завршава Химном Светом Сави.

У каталогу се наводи да је овај текст 2000. године одигран на сцени ужичког, затим и сомборског позоришта, а такође је постављен у Торонту и у Будимпешти. У Зајечару је 14 година игран као најизвођенији комад тог позоришта. Текст је за свако постављање помало мењан и прилагођаван времену и ансамблу, па тако и за новосадску премијеру.

Редитељ Михајло Несторовић наводи да „’Путовање са Светим Савом’ није испричана, високопарна, патетична прича о свецу кога славимо, нити религиозни, сувопарни панегирик посвећен Светом Сави. Ово је савремена прича, у којој, кроз призму девојчице – којој ‘тешко пада бубање о династији Немањић’, кроз снове и слике које јој бака дочарава – пратимо животни пут принца Растка, од световног до духовног.”

Представа је и за децу и за одрасле, траје тек нешто више од сат времена, одлична је да се погледа огранизовано преко школа када то допусте епидемиолошке мере.

Желимо представи дуг живот и на даскама новосадског Позоришта младих а прва реприза је већ у среду, 3. марта од 18 сати.

Текст и фото: В. Раонић;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *