ПРЕДСТАВЉЕНА СВЕТОСАВСКА ПОЕТСКА РИЗНИЦА ДЕЈАНА ТОМИЋА

Двадест шестог фебруара 2020. на празник Преподобног Симеона Мироточивог одн. Стефана Немање, у Читаоници Градске библиотеке у Новом Саду, представљена је „Светосавска поетска ризница” приређивача Дејана Томића. Ову књигу вредну сваке пажње издали су 2019. новосадска ИК Прометеј и Издаваштво РТС а у част 800 година аутокефалности Српске православне цркве за коју је заслужан Свети Сава, најмлађи син Стефана Немање.

У свечарској атмосфери, о књизи су говорили мр Јован Милановић, ректор Карловачке богословије, Зоран Колунџија, директор ИК Прометеј, Јана Тодоровић, књижевник и православни публициста из Београда као и приређивач Дејан Томић који је радни век провео на месту музичког уредника, али је и публициста и етномузиколог. Вече је почело Светосавском химном у извођењу мешовитог вокалног састава „Сион” из Сремске Каменице. Током вечери наступио је и тенор Душан Дакић док је песме говорио драмски уметник Емил Курцинак.

Ректор мр Јован Милановић каже да је „Песничким и поетичким изразом, српски народ преко десетерачке народне песме, епске и лирске, преко уста славних Његошевих, изрицао похвале и песме двојици највећих међу нама – Св. Симеону Мироточивом и Светитељу Сави. И оно што је нас вечерас окупило јесте ‘Светосавска поетска ризница’. Како другачије говорити о Симеону и Сави, него управо поетски изражајно. Свака збирка, укључујући и ову, представља наставак тог предања и остаје чувар нашег идентитета, нашег постојања и преношење тог дара од Адама и Еве, преко уста Божјих, па до нас у 21. веку. И данас, више него икад, потребно је да отварамо ризнице уста наших предака и да се напајамо, како бисмо се најквалитетније упознали са светитељима.”

Додао је ректор Милановић да „наша будућност не почива ни на чему другом, него да се тргнемо и повратимо натраг. Епика је поново жива, ево Црне Горе, ево тих сусрета, сабора, поново игра коло на Цетињу, поново се народ сабира око свога владике. Поново видимо како се пробудило светосавље и како се светосимеонски завет о љубави и жртви према свом народу, али у смирењу и молитви без екцеса и инцидената, најбоље чува.”

Јана Тодоровић каже да су „Срби, где год пошли, са собом повели (или је он ишао испред њих) свога Светога Саву, и подигли му храм.” Осврнувши се на мајку Св. Саве, подсетила је да су Американци подигли капелу Св. Анастасије, те да и странци поштују мајку Св. Саве. Каже да је запрепашћена и удивљена величином те жене. „Каква је тек она била која је родила тако величанственога сина. Она је мајка, бака и чукунбака 24 светитеља. Било је 12 владара Немањића, али по женској линији, преко Лазаревића и Бранковића, то је 24 светитеља мати Анастасије. То је духовни пород Светога Саве.”

 

„Већина Немањића се женила принцезама из Венеције, Француске, Угарске, Влашке, Бугарске, Грчке, што значи да су њихови потомци тога рода. Они су европска аристократија и имају васељенску димензију. То није само наша лична прича, немамо ми право да њу сведемо на уске оквире, треба да је поштујемо и да је видимо у оној правој небоземној духовној вертикали. Свети Сава, због своје величине духа, послања и призвања од Бога, просто је изабран од утробе матере своје за такву мисију”, нагласила је Јана Тодоровић, и поводом књиге која се промовише рекла: „прославимо и ми њега као што је прославио и он нас. Захваљујући њему смо и ми велики јер је он велики пред Богом, пред људима на целој васељени, и што смо додали своје мале таланте у ризнице светосавља.”

Прелепих корица, тврдог повеза, књига је дело труда дугог 27 година. Садржи више од 300 страна и 222 песме о Светом Сави од 181 аутора. У четири поглавља разврстане су: народне песме, избор из средњовековне књижевности, песме аутора 19. и 20. века као и песме којима приређивач Дејан Томић није успео да растумачи преудониме и иницијале аутора. Књига садржи и речник мање познатих речи, детаљан изворник литературе и старе публицистике, белешку о аутору и предговор Јане Тодоровић.

Издавач Зоран Колунџија каже да се „Светосавска поетска ризница” издваја у укупној продукцији. Да ова књига није за дневну потрошњу, већ је за сваку породицу, школу, образовну институцију.

Ово је уједно и једина оваква књига о Светом Сави, чији се значај огледа у једном од цитата (Светог Николаја Српског) који се налази на задњој корици: „Највећи труд који је Свети Сава показао после труда над својом душом, над том првом њивом Господњом, јесте труд над народом својим, том другом њивом Господњом. Сав тај труд његов над народом српским, сву ону ужурбану и многоструку активност његову као правог Европејца, и плодове те активности, ја ћу назвати Савиним национализмом.”

Текст и фото: В. Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *