ПРЕДСТАВЉАЊЕ МАПЕ ЈУБИЛАРНИХ ГРАФИЧКИХ КОЛАЖА ПОНОС НАЦИЈЕ. У ЗБИРУ – ПЕТАК, 28. ОКТОБАР У 19.00 САТИ

У петак, 28. октобра у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће представљена Мапа јубиларних графичких колажа Понос нације. У збиру аутора Данила Вуксановића, настала у оквиру јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске

Да су јубилеји инспиративни и за научнике и за уметнике потврђује још један непланирани подухват, реализован током припреме овогодишње прославе. Једна нова књига, замишљена као биографија установе с насловом Понос нације. 175 година Галерије Матице српске др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске, подстакла је визуелног уметника и музејског мислиоца Данила Вуксановића да документарни материјал и информације које је књига изнела у јавност преточи у уметничку форму и нови отисак у виду мапе графичких колажа насталих на оригиналним папирним подлогама чувеног сликара Ивана Табаковића.

Отискујући у њима сопствени доживљај установе у којој делује већ две деценије, Вуксановић је створио јединствена уметничка дела. Пратећи поглавља у књизи креирао је ликовне приказе који носе називе: Пантеон знаменитих Срба, Кошница, Елитистичка галерија слика, Понос нације и додао још четири листа: У славу Уроша Предића, У славу пресељења, У славу просвећења и У славу светлости. Јединственим комбинацијама одабраних визуелних елемената историјских тренутака, личности, ремек-дела из колекције, простора зграде Галерије Матице српске и њених различитих симбола – грбова и печата, Вуксановић је заправо илустровао завршно поглавље јубиларне монографије који носи назив У збиру. Његова мапа колажа је спој визуелних пиктограма и представља илустровану историју Галерије Матице српске.

О значају јубилеја, историјату установе и Мапи јубиларних графичких колажа Понос нације. У збиру пред оригиналним и премијерно изложеним колажима говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и мр Данило Вуксановић, аутор.

Извор: Галерија Матице српске

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *