ПРЕДСТАВА „ГОЛМАНОВ СТРАХ ОД ПЕНАЛА“ ОТВАРА 161. СЕЗОНУ СНП-А

Премијера представе „Голманов страх од пенала“ Петера Хандкеа, у режији Ане Ђорђевић означиће почетак 161. сезоне у Драми Српског народног позоришта. Представа ће први пут за јавност бити изведена у суботу, 4. септембра, на ИНФАНТ-у, у оквиру отварања Kалеидоскопа културе, у Kреативном дистрикту.
Ана Ђорђевић, редитељка и ауторка драматизације овог романа, истиче да човек модерне свакодневице губи везу с природом и природним, логичним и повезаним по природи, губи везу са целовитошћу и доживљајем себе и света.


„Човеков једини излаз из стања престрављености празнином је управо оно чега се највише боји – неуспех. Најзначајнији и најболнији апсурдни ритуали просте свакодневице налазе се у љубавном животу и каријери. Успех, оствареност у њима, љубавном животу и каријери, не отклања њихову апсурдност – она је наглашава. Што је човек успешнији, то му је теже, јер се спољни знакови успеха не подударају с његовим осећањем живота. То изазива неурозу – анксиозност“, каже Ана Ђорђевић.


Глумац Марко Марковић који тумачи главну улогу – Јозефа Блоха, каже да је управо ангст (страх) оригинално и најтачније објашњење Хандкеовог романа.
„Затворен, херметички утучен, не пушта читаоца на миру. Последњих двадесет страна читао сам наглас – ето најлепшег описа страха. О страху причамо, играмо, ми покушавамо да изађемо из њега, али што каже велики песник: пустите ме, кумим вас богом, не могу више да гледам небо пало у прашину и радујем се обичности и животу“, рекао је Марковић.
Осим Марковића, у представи играју Милован Филиповић, Бојана Милановић, Сања Ристић Kрајнов, Николина Спасић, Бојана Тушуп, Марко Савковић, Тања Пјевац, Вишња Обрадовић, Пеђа Марјановић, Миа Симоновић и Мина Павлица.
Настанак представе подржао је Аустријски културни форум Београд.

 

 

Извор: Драма СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *