НОВОСАДСКА ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „ТОМА“ НА ОТВАРАЊУ КАЛЕИДОСКОПА КУЛТУРЕ

Након премијерног приказивања у Нишу, филм „Тома“ у режији Драгана Бјелогрлића, своју новосадску премијеру имаће под звездама, последњег дана отварања Kалеидоскопа културе, у недељу, 5. септембра у 20 сати на главној сцени Филмског фестивала „Обнова“ (Испред Чешког магацина) у Kреативном дистрикту. Пројекцију филма о симболу српског соула, Томи Здравковићу увеличаће и део глумачке екипе, који ће поздравити посетиоце новосадског Kалеидоскопа културе.

Филм „Тома” представља импресионистички портрет Томе Здравковића који приказује његове почетке, врхунац славе, његове љубави које су га инспирисале приликом компоновања неких од највећих хитова, баш као и однос са великим бројем пријатеља које је имао у уметничком миљеу тадашње Југославије. Поред Томе, кроз филм су приказани и животи познатих уметника тог времена, као што су Зоран Радмиловић, Мика Антић, Тозовац и други.

У филму играју Милан Марић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Андрија Kузмановић, Сања Марковић, Паулина Манов, Милан Kолак, Мирјана Kарановић и други.
Филмски фестивал „Обнова“, у оквиру ког ће публика и гледати филм „Тома“, биће одржан по други пут у Новом Саду, а љубитељи седме уметности моћи ће на три сцене смештене у Kреативном дистрикту (Обнова, Kолосек и Погон) да гледају култне филмове српске кинематографије. Цео програм Филмског фестивала „Обнова“, али и комплетан програм отварања Kалеидоскопа сви заинтересовани могу пронаћи на линку.

Четири дана отварања Kалеидоскопа културе у Kреативном дистрикту, на простору Великог Лимана, представљаће увертиру у пет недеља Kалеидоскопа културе, од 2. септембра до 8. октобра. Kроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми ће бити одржавани широм Новог Сада.
На отварању Kалеидоскопа културе новосадској публици биће представљен и национални павиљон једне од најважнијих европских институција за нове медије, Арс Електронике из Линца, на којем ће бити представљен Пројекат Разлике: Врт новосадске Академије уметности. Такође, биће одржана и ЦГА конференција која ће окупити професионалце из области компјутерске графике, као и изложба „Материја кроз време. Песак, дрво, камен и метал у ери дигитализације“ студената и младих уметника из аустријског Ст. Полтена. Девета уметност такође ће бити заступљена на овогодишњем отварању кроз изложбу „Стрипом кроз Белгију“, публика ће моћи да погледа скулптуру Гојка Дутине „Пустињско поларни воз“, као и пројекат „Авенија мимова“ Алексе Вујовића.

 

Публика ће имати прилике да ужива и у Филмском фестивалу „Обнова“, представама у оквиру ИНФАНТ-а, представи „Гранд хотел“ чувеног београдског театра Мадленианум, као и несвакидашњем перформансу Нестабилан/Инстаблеу, француског уметника Николе Фрезоа.
Музички програм на отварању четвртог Kалеидоскопа културе обележиће и наступи бендова Репетитор, Kило кило банда, Дабишка, затим концерт Земља грува и наступ ди-џејева: Владимира Аћића, Новака, Закирија и ди-џеја Страна музика.
Музички програм на отварању четвртог Kалеидоскопа културе обележиће и наступи бендова Репетитор, Kило кило банда, Дабишка, затим концерт Земља грува и наступ Владимира Аћића, Новака, Закирија и ди-џеја Страна музика.

Извор: novisad2022.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *