ПРЕДАВАЊЕ ,,ВИДОСАВА КОВАЧЕВИЋ: 130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА“


Четвртак, 7. фебруар 2018, 19 часова:

Предавач: Милица Орловић Чобанов, виши кустос

Актуелна поставка Меморијала уметника, као и различити едукативни програми у 2019. години посвећени су представницима епохе српског модернизма – Видосави Ковачевић, Живојину Лукићу, Кости Хакману и Милици Зорић – како би обележили јубиларне годишњице рођења уметника. Тим поводом у два предстојећа четвртка у фебруару биће одржана предавања о Видосави Ковачевић и Живојину Лукићу којим обележавамо 130 година од њихових рођења.

У четвртак, 7. фебруара, од 19 часова, о животу Видосаве Ковачевић, околностима под којима њена дела падају у заборав, о пријатељству између Видосавине сестре Милице Ракић и Павла Бељанског, те о значају улоге колекционара за ревалоризацију стваралаштва рано преминуле уметнице, говориће Милица Орловић Чобанов, виши кустос Спомен-збирке Павла Бељанског.

Улаз је слободан.

О поставци
МЕМОРИЈАЛ УМЕТНИКА
……………………………………………
16. јануар – 17. фебруар 2019.
……………………………………………
Интензивни програми и велики број изложби Спомен-збирке Павла Бељанског реализованих у простору Меморијала уметника, разлог су што је публика ретко у прилици да ужива у портретима и аутопортретима стваралаца заступљених у колекцији Павла Бељанског. Новом поставком Меморијала уметника и различитим едукативним програмима у 2019. години Спомен-збирка обележава годишњице рођења четири аутора из колекције, представника епохе српског модернизма – Милице Зорић (110), Косте Хакмана (120), Видосаве Ковачевић и Живојина Лукића (130). Тим поводом, на једном месту и у јединственој поставци, биће представљена њихова одабрана уметничка дела из Основног фонда, али и портрети и аутопортрети из Документарног фонда Спомен-збирке Павла Бељанског.

 

Извор:  Спомен-збирка Павла Бељанског.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *