Предавање о Светом Јовану Владимиру

У среду 1. јуна у 19 часова у Клубу Зрно, историчар др Ђорђе Ђекић одржаће предавање о Светом краљу Јовану Владимиру, првом српском светитељу, чије се мошти чувају, од 1381. године, у манастиру код Елбасана (Албанија).

Свети Јован Владимир био је кнез у Дукљи, а на власт дошао као малолетан. Након пораза у рату са Самуилом, одведен у његову престоницу. Тамо се жени Самуиловом кћерком Теодоритом Косаром и враћа се назад у Дукљу.

Након смрти Самуила и његовог сина Гаврила Рaдомира, кога је убио Јован Владислав, позван је од новог цар да дође у Престпу. Пошто му је цар послао крст и архиепископа Давида као гаранте, он одлази у Преспу где бива убијен.

На гробу почињу да се дешавају чуда, а након исзвесног времена, његова супруга му је пренела тело у задужбину и ту сахранила. Преносом тела тј. чином транслације, обављена је и канонизација. Први владар за кога постоје сигурни подаци да је подизао цркве.

Прво српско житије које је написано посвећено је њему. Постао је први српски владар светитељ. Земаљска титула му је била кнез Владимир, а као светитељ је постао Свети краљ Јован Владимир. Са њиме почиње идеја светородности код Срба. Све српске династије касније, и Немањићи и Лазаревићи, Бранковићи, Штиљановићи, Петровићи, биле су светородне. Једине две које нису су Обреновићи и Карађорђевићи.

Др Ђорђе Ђекић је сарадник на Департману за историју Филозофског факултета у Нишу. Члан је Одбора Митрополије црногорско-приморске за припрему међународног научног скупа о Светом Јовану Владимиру.

Извор: Удружење ЗРНО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.