ПРЕДАВАЊЕ „О ПСИХОАНАЛИЗИ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ”

Које су манифестације у понашању Николе Тесле инспирисале психоаналитичаре да пишу о њему, говориће проф. Милан Попов, у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду (Војводе Путника 1), у четвртак, 20. октобра, с почетком у 17.30 часова.

Филозоф Милан Попов:

„Сопствени субјективни доживљаји, само ствараоцу знани, увек су у посматрачу будили осуду или дивљење, страх или задовољство, али ону најважнију карику за напредак човечанства, знање, будио је Никола Тесла својом даровитошћу. Психоаналитичар Владета Јеротић – ослањајући се на дефиницију генија, која потиче од Ота Вајнингера, аустријског философа, по коме генијалан човек живи у свом микрокосмосу, односно ономе у коме је сопствено Ја дошло до свести, и живи у свесној повезаности са свемиром – сматра да Никола Тесла испуњава све Вајнингерове захтеве да се назове генијем. Ослањајући се на такве дефиниције, можемо рећи да су сви покушаји психоанализирања таквих људи – тражење узрока у затвореној боци.”

Предавање је организовано у сарадњи с Институтом за филозофију и интердисциплинарне студије Нови Сад, поводом изложбе „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу” Аустријског културног форума, коју можете погледати до 21. октобра, у просторијама Дигиталног омладинског центра.

Извор: Градска библиотека у Новом Саду

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *