ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ „ОТКРИВЕНИ СВЕТ ИЛУСТРАЦИЈЕ ЉУБИЦЕ ЦУЦЕ СОКИЋ“

Пратећи програм изложбе „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“

среда, 3. мај у 18.00 часова.

Стручно вођење кроз изложбу „Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић“ са пројекцијом филма о овој сликарки „Читање слика: зелена крај црвене – Љубица Цуца Сокић“ биће одржано у среду, 3. маја у 18 часова, у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића. Посетиоце ће кроз изложбу водити кустос изложбе Ана Ракић.

Сликарка Љубица Цуца Сокић је, као представница модернистичког сликарства XX века у оквиру југословенске и београдске ликовне сцене, својим стваралаштвом обухватила значајан и дугогодишњи рад на књижној илустрацији, чиме је дала велики допринос развоју дечје и омладинске илустрације у периоду након Другог светског рата. Њена сликарска фаза у другој половини ХХ века одликује се елементима стилизације и синтезе форме и надовезује се на предратни интимизам четврте деценије, који представља надоградњу сликаркиног ликовног развоја. Појава лирске апстракције се препознаје и у илустраторском раду Љубице Сокић, и то кроз употребу линије, геометријских облика, бојених површина лишених илузије тродимензионалности, као и пригушен колорит.

Стваралачка активност Љубице Сокић у области илустрације започела је још за време студија у Уметничкој школи у Београду, и наставила је да се развија током наредних деценија, током којих је за рад у овом домену и више пута награђивана. Прве илустраторске кораке начинила је у очевом листу Правда, док је најплоднији период наступио током педесетих и шездесетих година, када ради илустрације за преко четрдесет књига. У периоду од 1935. до 1980. године, паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Ликовној академији, бавила се илустрацијом књига и часописа за децу. Тиме је допринела стварању осећаја за лепо и ликовном образовању деце читалаца, као и томе да илустрација за децу достигне ниво аутономне ликовне дисциплине примењене уметности.

Извор: ТВ Арс Медија

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *