ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ: „ИДЕНТИТЕТ(И) ПРЕДСТАВЕ ЖЕНА У СРПСКОМ СЛИКАРСТВУ (1918–1941)“

Промоција књиге, 18. јун 2021. у 19.00 сати

Током трајања изложбе Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) сваког петка биће приређен разноврстан пратећи програм како би посетиоцима приближили основну идеју изложбе и подстакли их на размишљање о (не)једнакости и разноликости присутних у свим епохама.

У петак, 18. јуна у 19.00 сати биће одржано сценско-музичко вече, испуњено причом, читањем и музиком, кроз које ће публицибити представљена књига Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941), настала као пратећа публикација истоимене изложбе. Аутор студије и изложбе Никола Ивановић увешће посетиоце у причу читањем неколико одабраних целина, док ће проф. др Симона Чупић, рецензенткиња књиге, дати тумачење одабраних сегмената и указати на теоријске основе, садржај и водеће идеје ове студије. Наративни садржај употпуниће музички сегмент промоције и специјалан гост – пијаниста Александар Павловић.

Студија Идентитет(и). Представе жена у српском сликарству (1918–1941) представља дугогодишњи рад и мастер тезу Николе Ивановића. Кроз четири целине: Национално. Између Истока и Запада, традиције и модерности; Глумица као модерна жена. Пол, професија, еманципација; Квир. Тело, род и представа; Сопство. Са ове и оне стране просценијума аутор се бави проблемом идентитета и његове везе са уметности. Питање расних, класних, родних и сексуалних другости кључан је сегмент ове студије која у фокус поставља политику репрезентације и визуелизације различитих идентитета и његов значај за уметност између два светска рата.

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *