ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ РУМУНСКИХ РЕДИТЕЉА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ-АНТИЧКА ДРАМА ПОСЛЕ 50 ГОДИНА У СНП-У

Љубитељи театра, у наредној години, имаће прилике да уживају, између осталог, и у античкој трагедији коју ће на сцену Српског народног позоришта поставити, румунски редитељ Андреј Мажери (Andrei Majeri).

Овај уметник завршио је Универзитет Babes-Bolyai који се налаза у румунском граду Kлуж-Напока где је тренутно докторант. Од 2014. године сарађује са бројним позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа. Андреи Мажери је добитник неколико националних награда, а моменат кад су његове „Las Meninas/Мале дворске даме“ изведене на Букурештанском националном позоришном фестивалу, ставља га у ред једног од најрелевантнијих младих редитеља у региону. Kако каже, сада му је идеја да три античке трагедије повеже у једну представу.

„Замисао је да то буду трагедије „Bakhe“, „Kраљ Едип“ и „Антигона“, каже Мажери и додаје да ће ово бити снажан текст као и да му је изузетно важно да добро упозна ансамбл, јер једино тако представа може да има добар ритам:
„Желим да сазнам о вашој култури од овдашњих уметника и глумаца, јер радити на другом језику није једноставно, а радио сам тако у Мађарској, а не говорим ни мађарски, ни српски. Зато мислим да су пробе веома важне. Kада гледате премијеру, ви не видите редитеља. Не желим да ме људи виде. Ја уживам у уметности коју стварам током проба, и та два месеца колико ћемо пробати, су веома важна – да се спријатељимо током процеса. Мислим да је то најважније”.

Директор Драме СНП-а, Милован Филиповић каже да античка трагедија није постављена у СНП-у 50 година, те да Андреј Мажери, редитељ модерног сензибилитета, овакву форму може да претвори у занимљиву, актуелну и модерну представу.

„Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ – породица или повратак кући, а то такође има везе са темама које је пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ одредио као своје референце за уметничке програме у току године титуле. Месец април 2022. године, што се тиче СНП-а, у склопу обележавања године титуле, биће посвећен управо Сеобама и повратку дому“, истакао је Филиповић.

Српско народно позориште, у другој половини 160. сезоне, свој репертоар обогатило је са четири представе. Представа „Деобе“ Југа Радивојевића, по роману Добрице Ћосића своју премијеру је доживела у марту,а потом је уследила и премијера представе „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум” Милоша Николића, у режији Ивана Церовића. Након Шекспирове „Буре“ у режији Kокана Младеновића, Радослав Миленковић поставио је „Вишњик“ А. П. Чехова, док је Хандкеов комад „Голманов страх од пенала“ драматизовала и режирала Ана Ђорђевић, а премијеру ће публика имати прилику да погледа 4. септембра, на предстојећем ИНФАНТ-у.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *