windows 10 for vmware microsoft office 2010 windows 10 free autodesk 3ds max 2016 minimum requirements free free image viewer windows 10 adobe acrobat reader 12 free download windows 10 64 bit lexmark x5470 driver for windows 10 windows 8 games software free download free bfgminer windows 10
Налазите се овде
Почетна > Култура > ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ РУМУНСКИХ РЕДИТЕЉА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ-АНТИЧКА ДРАМА ПОСЛЕ 50 ГОДИНА У СНП-У

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ РУМУНСКИХ РЕДИТЕЉА ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ-АНТИЧКА ДРАМА ПОСЛЕ 50 ГОДИНА У СНП-У

Љубитељи театра, у наредној години, имаће прилике да уживају, између осталог, и у античкој трагедији коју ће на сцену Српског народног позоришта поставити, румунски редитељ Андреј Мажери (Andrei Majeri).

Овај уметник завршио је Универзитет Babes-Bolyai који се налаза у румунском граду Kлуж-Напока где је тренутно докторант. Од 2014. године сарађује са бројним позориштима, а тренутно у Букурешту поставља већину својих представа. Андреи Мажери је добитник неколико националних награда, а моменат кад су његове „Las Meninas/Мале дворске даме“ изведене на Букурештанском националном позоришном фестивалу, ставља га у ред једног од најрелевантнијих младих редитеља у региону. Kако каже, сада му је идеја да три античке трагедије повеже у једну представу.

„Замисао је да то буду трагедије „Bakhe“, „Kраљ Едип“ и „Антигона“, каже Мажери и додаје да ће ово бити снажан текст као и да му је изузетно важно да добро упозна ансамбл, јер једино тако представа може да има добар ритам:
„Желим да сазнам о вашој култури од овдашњих уметника и глумаца, јер радити на другом језику није једноставно, а радио сам тако у Мађарској, а не говорим ни мађарски, ни српски. Зато мислим да су пробе веома важне. Kада гледате премијеру, ви не видите редитеља. Не желим да ме људи виде. Ја уживам у уметности коју стварам током проба, и та два месеца колико ћемо пробати, су веома важна – да се спријатељимо током процеса. Мислим да је то најважније”.

Директор Драме СНП-а, Милован Филиповић каже да античка трагедија није постављена у СНП-у 50 година, те да Андреј Мажери, редитељ модерног сензибилитета, овакву форму може да претвори у занимљиву, актуелну и модерну представу.

„Андреј Мажери се определио за комбинацију три античке трагедије које имају заједнички именитељ – породица или повратак кући, а то такође има везе са темама које је пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ одредио као своје референце за уметничке програме у току године титуле. Месец април 2022. године, што се тиче СНП-а, у склопу обележавања године титуле, биће посвећен управо Сеобама и повратку дому“, истакао је Филиповић.

Српско народно позориште, у другој половини 160. сезоне, свој репертоар обогатило је са четири представе. Представа „Деобе“ Југа Радивојевића, по роману Добрице Ћосића своју премијеру је доживела у марту,а потом је уследила и премијера представе „Осамнаест мачака и лимар Херман Брум” Милоша Николића, у режији Ивана Церовића. Након Шекспирове „Буре“ у режији Kокана Младеновића, Радослав Миленковић поставио је „Вишњик“ А. П. Чехова, док је Хандкеов комад „Голманов страх од пенала“ драматизовала и режирала Ана Ђорђевић, а премијеру ће публика имати прилику да погледа 4. септембра, на предстојећем ИНФАНТ-у.

Извор: Српско народно позориште

Оставите одговор

Top