ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ИЗЛОЖБЕ ,, ЕВРОПСКА ГОДИНА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА 2018 – ГДЕ ПРОШЛОСТ СУСРЕЋЕ БУДУЋНОСТ“

Културна станици Свилара, угао Павла Стаматовића и Ђорђа Рајковића 13, 16, 17. и 18. децембар 2018. године У оквиру изложбе Европска година културног наслеђа 2018 – Где прошлост сусреће будућност, коју организује Министарство културе и информисања Републике Србије у сарадњи са Галеријом Матице српске и Културном станицом Свилара је припремљен богат пратећи програм: У четвртак, 13. децембра у 18.00 сати, у Културној станици Свилара, биће одржано Представљање пројекта – Галерија Матице српске. На представљању говориће др Даниела Королија Црквењаков, помоћник управника Галерије Матице српске и кустости мср Никола Ивановић и Станислава Јовановић. Они ће представити пројекте које је током 2018. године у оквиру Европске године културног наслеђа реализовала Галерија Матице српске: Међународна сарадња у години Европског културног наслеђа, изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске, едукативни програм за децу Моја Уметничка авантура. Откривамо Европу кроз уметничка дела и изложба Галерије Матице српске у Културном центру Србије у Паризу Слике пролазног света. Односи
француског и српског интимизма
У недељу, 16. децембра у 11.00 сати, у Културној станици Свилара, биће одржана креативна радионица Авантура и култура за децу узраста од 5 до 12 година. На радионици ће малишани кроз игру, на забаван и креативан начин, научити шта је то културно наслеђе и због чега је важно да о њему бринемо и да га чувамо. Такође, размислићемо и о значењу речи културна баштина, о томе на шта нас она подсећа и шта се све гаји и чува у овој „баштини”. Открићемо које је културно наслеђе наше замље, али и наслеђе Европе. У креативном делу радионице малишани ће ликовно представити догађај, предмет или причу које препознају као део њиховог културног наслеђа.
За креативну радиониоцу потребно је пријавити се путем мејла decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.
У понедељак, 17. децембра у 11.00 сати, у Културној станици Свилара биће одржана креативна радионица за средњошколце Стара места Новог Сада – Шта нам значе сада?Кроз радионицу наши млади суграђани ће дискутовати о култури у свом граду, местима која град најбоље презентују, као и о личностима и причама које они сматрају важним за Нови Сад. Уз игру лего коцкицама и посматрање репродукција уметничких дела
са мотивима Петроварадинске тврђаве, Моста слободе и Каменичког парка, млади ће имати прилику да размисле о свом граду, о његовим вредностима и о томе због чега је он познат под називом Српска Атина. На овај начин биће створена атмосфера за подстицање дијалога међу ученицима о средини у којој живе и о њиховом вредновању исте. За креативну радиониоцу потребно је пријавити се путем мејла decjiprogrami@galerijamaticesrpske.rs.
За завршетак пратећег програма изложбе Европска година културног наслеђа 2018 – Где прошлост сусреће будућност,у уторак 18. децембра у 18.00 сати, Фондација Нови Сад 2021представиће бројне пројекте које је реализовала у оквиру Европске године културног наслеђа.
Улаз на пратеће програме изложбе је бесплатан.
За све додатне информације можете се обратити Николи Ивановићу путем телефона 021 48 99 014 или
063 87 33 477.
Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *